8 Eylül 2014 Pazartesi

HDP: Mahir Çetin'in Öldürülmesi Nefret Suçudur

HDP, Kaş'ta darp sonucu hayatını kaybeden Mahir Çetin'e saldıran grubun tamamının yargılanmasını istedi. "Bir halkın adının başına 'pis' sıfatı konularak anılması ırkçılık ve nefret suçudur ve cezalandırılmalıdır" dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kaş’ta darp sonucu beyin kanaması geçiren Mahir Çetin’in ölümünün ardından yaptığı basın açıklamasında “Irkçılıktan arınma ve ırkçılıkla mücadele devlet politikası olmalıdır” dedi.

Mahir Çetin’in kuzeni Vedat Çetin’in DİHA’ya anlattığına göre, 3 Eylül’de bir otelde çalışan Mahir Çetin ve Vedat Çetin 20-30 kişilik bir grubun saldırısına uğramış, saldırganlar “Pis Kürtler” diye bağırarak iki genci darp etmişti. Vedat genç kafasına aldığı darbe sonucu bayılırken, Mahir Genç beyin kanaması geçirmişti.

Hastanede hayatını kaybeden Mahir Çetin’in cenazesi 5 Eylül’de Batman merkeze bağlı Sinan köyünde toprağa verildi. Olayla ilgili yedi kişi gözaltına alınırken, M.A.Ç. isimli saldırgan tutuklandı.

HDP: Irkçı saldırı yargı önüne çıkmalı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç imzalı açıklamada, saldırganların 20-30 kişi olduğu söylenirken sadece bir kişinin tutuklanmasına tepki gösterildi. Tüm saldırganların yargı önüne çıkarılması gerektiği söylendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Saldırı sırasında “pis Kürtler” ifadesini kullanmaları, saldırganların ırkçı niteliğini açıkça ortaya koyuyor. Bir halkın adının başına 'pis' sıfatı konularak anılması başlı başına ırkçılık ve nefret suçudur ve cezalandırılmalıdır.

“Mahir Çetin’in katilleri ırkçı bir grubun üyeleri olsa bile, katledilmesinin politik sorumluları, resmi ideolojisi, eğitim sistemi ve kurumlarıyla devletin ırkçılıktan arınamamış; bırakın ırkçılıkla mücadele etmeyi, ırkçılığı teşvik eden yapısının sürdürülmesine katkıda bulunanlardır.

“Başta hükümet olmak üzere tüm siyasi parti ve kuruluşları ırkçılıktan arınmayı ve ırkçılık ve nefret suçlarıyla mücadeleyi gündemlerine alarak, bunun bir devlet politikası olarak benimsenmesi yönünde çalışmaya çağırıyoruz. Irkçılıkla mücadelede gösterilecek her çaba, toplumsal barışın sağlanması için atılmış bir adım olacaktır.

“Irkçılığın son kurbanı olan Mahir Çetin’in anısı önünde saygıyla eğiliyor, ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

Kaynak: Bianet