10 Eylül 2014 Çarşamba

İş Cinayeti Davalarında Kamu Görevlilerine Bakanlık Koruması

Çalışma Bakanı Çelik, Soma'da 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermedi. Diğer iş cinayeti davalarında da bakanlıklar, TTK, vali, AFAD ve belediye başkanına izin vermemişti.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki madeni inceleyip olumlu rapor veren 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermedi.

Davutpaşa patlaması, Van Bayram oteli, Kozlu maden cinayetinde de bakanlıklar, TTK, vali, AFAD ve belediye başkanının soruşturulmasına izin vermemişti. Bu kararlar Danıştay'a taşınmıştı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak, "Devlet iş cinayetlerini bitirme konsunda samimiyse, bunu ispat etsin. Neden yargılamaya izin vermiyor? O zaman bu iş cinayetleri nasıl duracak?" dedi.

İşte bakanlıkların kamu görevlilerinin soruşturmasına izin vermediği bazı örnekler:

Belediye başkanına izin yok

Davutpaşa'da kaçak maytap atölyesindeki patlamada 2008 yılında 21 kişi ölmüş, 115 kişi de yaralanmıştı. İçişleri Bakanlığı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın yargılanmasına izin vermemişti. Ancak Danıştay kararı ile soruşturma izni çıkmıştı. Sonunda da söz konusu kişi beraat etti.

TTK'ya izin yok

2013'te Zonguldak Kozlu madeninde sekiz işçinin ölümüyle sonuçlanan metan gazı patlamasında savcılık Türkiye Taş Kömürü'nün (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen ve 5 yönetim kurulu üyesi hakkında soruşturma izni istedi. Enerji Bakanlığı izin vermedi. Bu karar şu anda Danıştay'da.

Valiye, AFAD'a izin yok

Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen artçı depremde yıkılan Bayram Oteli davasında İçişleri Bakanlığı, dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu ve Afet Acil Durum Müdürü Cafer Giyik ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Vekili Ejder Kaya hakkında soruşturma izni vermemişti. Hayatını kaybeden gazeteci Cem Emir, Selahattin Yılmaz ve Önal Erol’un aileleri, kararı Danıştay'a taşıdı. Üstelik ailelerin bireysel başvurusunda Anayasa Mahkemesi, Van Valisi ve AFAD yetkililerinin yargılanması için “soruşturma izni”ne karar vermişti.

"Hükümet samimiyse, ispat etsin"

Avukat Erbay Yucak, yukarıda sayılan tüm davalarda olduğu gibi Bakanlığın Soma'da da soruşturmaya izin vermemesinin suçluları korumak anlamına geleceğini söyledi.

"Hükümet iş cinayetlerini durdurma konusunda samimiyse, bunu ispat etsin. Bakanın tutumu yanlıştır. Maddi gerçekler yargılamada ortaya çıkar. Bakanlık bu gerçeklerin ortaya çımasına yardımcı olmuyorsa bunun anlamı bellidir.

"Bakanlıklar, bütün sorumluların yargılanması tercihlerini ortaya koymadıkça denetim görevini ihmal edenin yanına yaptıkları kar kalıyor. Peki o zaman bu iş cinayetleri nasıl duracak?"

Kaynak: Bianet