3 Aralık 2011 Cumartesi

3 Aralık Engelsiz Adımlarla Kutlandı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Türkiye'nin değişik merkezlerinde etkinlikler düzenlendi. Engellilerin yaşam kalitesinin artırılmaya dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinliklerde talepler dile getirildi.


Erzurum'da düzenlenen törene sıfırın altında sekiz derece olan hava nedeniyle katılım az oldu. Engelliler Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe "Bu soğuk havada bizlerle birlikte olmak kimse içi bir anlam ifade etmiyor" diyerek sitem etti.

Denizli 'de ise Belediye Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nin düzenlediği etkinlik düzenlendi. Etkinlikte engelli dernekleri hazırladıkları dans, tiyatro ve konser gibi gösteriler sunuldu.

3 Aralık Uşak'ta Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi'nde, Artvin'de Çoruh Üniversitesi'nde, Gaziantep'te kent meydanında, Tokat'da Sakatlar Derneği'ndeki törenlerle ve Bodrum'da otogardan başlayıp kent meydanında sonlanan yürüyüşle kutlandı.

Nevşehir'de ise dünyanın ilk ve tek bedensel engelli semazen grubu bir gösteri yaptı. Edirne'de Bedensel Engellileri Koruma ve Yardımlaşma Derneği üyesi yaklaşık 20 kişi, düzenledikleri etkinlikte kentin mimari yapısının engellileri düşünülerek düzenlenmesini taleplerini yineledi. Yetkililerin ilgisizliğinden yakınılan etkinliğe katılım azdı.

İstanbul'da Beyoğlu'nda Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe, kamu ve sivil toplum kuruluşlarından bakım, eğitim hizmeti alan engelliler, eğitimcileriyle birlikte katıldı. Engelliler "Engelleri birlikte aşalım" ve "Tohum toprağa, özürlü topluma emanet" yazılı dövizlerini taşıdı.

Dünya Engelliler Günü kapsamında CHP Genel Merkezi'nde de bir etkinlik vardı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı etkinlikte açılış konuşmasını yaptı, ardından engellilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, 2005 yılında yedi yıl içinde engellilerin kentlerde özgürce dolaşmalarını sağlayacak bir yasa yapıldığını anımsattı ama bu sözün yerine getirilmediğini sözlerine ekledi.

Bu arada dün (2 Aralık) CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve CHP'li milletvekilleri, engelli yurttaşların sorunlarının araştırılması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. Önergede, engelli yurttaşların sağlık, eğitim, istihdam, bakım, rehabilitasyon, ulaşılabilirlik ve birçok sosyo-kültürel ve ekonomik sorunlarının çözümlerinin bulunması, yaşadıkları olumsuzlukların ortaya çıkarılması için kapsamlı olarak araştırılması istendi.

Kaynak: Bianet

'Engelliler senede bir gün hatırlanıyor'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın tekrar açılmasını istedi.

SES Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 8,5 milyon insanın senede bir gün hatırlandığı belirtildi.

3 Haziran 2011'de çıkarılan 633 sayılı KHK ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın kapatıldığını hatırlatan SES, nüfusun yüzde 12,29'unu oluşturan engellilerin bir kez daha mağdur edildiğini belirtti.

2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile bazı değişiklikler yapıldığını ancak bunların hayata geçmediğini ifade eden SES, "Engelli bireyler yaşamın her alanında kaderlerine terkedilmiştir" dedi.

SES, engellilere yönelik politikalarda sosyal devlet ilkesinden uzaklaşılmasının çözüm yollarını kapattığına dikkat çekerek, "Engellilerin eğitim, istihdam, bakım ve sosyal yaşamdaki sorunları her geçen gün artmakta yaşam kaliteleri düşmektedir. Engelli vatandaşlarımızın sosyalleşmeleri ve farkındalıklarının artması için somut çalışmalar yapılmamaktadır. Davutpaşa'da yaşanan patlama, trafik kazaları, iş kazaları ve Van depremi gibi doğal afetlerin sosyal afete dönüştüğü olayların ardından engelli sayısı artmakta, bu nedenle de devletin daha somut politikalarla alana yönelmesi gerekmektedir. Engelli bireylerin sorunlarının çözümünün yanı sıra koruyucu -önleyici çalışmalarda bir o kadar önemlidir" dedi.

Engelli bireylerin istihdam edilmeleri gerektiğini ifade eden SES, engelli nüfusunun yüzde 22,19'unun işgücüne dahil edilmediğini kaydetti. SES, Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın tekrar açılmasını, BM Engelli Hakları Sözleşmesi İhtiyari Protokolü'nün imzalanmasını, engellilere yönelik sosyal hizmet ve sosyal yardımlar için eylem planları oluşturulmasını, kadın sığınmaevlerine engellilerin alınmaması uygulamasından vazgeçilmesini, engellinin istihdamına yönelik yüzde 3 ve yüzde 4 kotaların uygulanmasını istedi.

Kaynak: ETHA