SİT alanı ilan etme yetkisinin Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun elinden alınarak Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir komisyona devredilmesini öngören yasa taslağının doğanın gördüğü en karanlık tasarı olduğu belirtiliyor.
TMMOB Enerji Komisyonu Başkanı Cengiz Göltaş, Çevre Bakanlığı’nın çevreyle ilgili sorunlara karşı ve taleplere karşı kapalı olduğunu belirtti. Yasa tasarısı ile SİT alanı olarak ilan edilen yerlerin hülle yöntemiyle tekrar alınmaya çalışıldığına dikkat çeken Göltaş, Türkiye’nin doğal güzelliklerinin ve sularının kuralsız bir şekilde piyasalaştırıldığını ifade etti. EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş ise tasarıyı İkizdere’nin intikam hazırlığı olarak değerlendirdi. Pektaş, oluşturulacak komisyonla hükümetin güdümlü bir kurum yaratmak istediğini ifade etti.
Munzur Çevre Girişimi Üyesi Murat Işık, Hükümetin HES projelerine yatırım yapan uluslararası şirketler için düzenleme yaptığına dikkat çekti.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise, bu tasarıyı, doğal yaşam mücadelesine yönelik saldırıların son ve doruk noktası olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Şan, bakanlığın doğal alanların tahrip edenlerin hamiliğini yaptığını vurguladı.
Tasarının yasalaşmaması için milletvekilleri ve partiler ile görüşeceklerini, çözüm olmadığı takdirde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını, kitlesel eylemler yapmayı planladıklarını dile getiren Şan, kitlesel eylemleri Meclis’e taşıyacaklarını, İstanbul, İzmir ve Ankara’da eylemler yapacaklarını ve gerektiğinde de eylemlerini Avrupa’da bir merkeze taşıyacaklarını ifade etti.
Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de, konuya ilişkin bir açıklama yaparak, tasarının Meclis’ten geçmesiyle Türkiye’de tek bir korunan alan kalmayacağına işaret etti. Tasarının doğanın gördüğü en karanlık kanun tasarısı olduğunu ifade eden Eken, tasarının Türkiye’nin imzaladığı hiçbir uluslararası anlaşmaya uymadığını, tasarının Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi ve AB ilkelerine aykırı olduğunu hatırlattı.
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, İkizdere’nin SİT alanı ilan edilmesiyle, 22 HES projesinin gündemden düştüğünü ve AKP’nin bu nedenle intikam alır gibi böyle bir yasa teklifine gittiğini söyledi.
Kaynak: DİHA