Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, bazı bölgelerde hidroelektrik santrali (HES) firmalarının yetkilileri ve üst düzey yöneticilerin devreye girmesiyle HES'lere karşı mücadele eden köylüler ve vatandaşların çeşitli vaatler ve oluşturulan protokollerle kandırılmak istendiğini söyledi.
Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni adeta sarmal altına alan ve doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiği mahkeme kararları ve bilimsel raporlarla ortaya konan HES'lere karşı yöre halkının mücadelesinin devam ettiğini ifade etti.
Buna rağmen bazı bölgelerde HES firmalarının yetkilileri ve üst düzey yöneticilerin devreye girmesiyle HES'lere karşı mücadele eden köylüler ve vatandaşların çeşitli vaatler ve oluşturulan protokollerle kandırılmak istendiğini ileri süren Şan, böylece HES çalışmalarının önünün açılmaya çalışıldığını belirtti.
Ömer Şan, Rize'de Salarha Vadisi Andon bölgesinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesi için ortaya atılan rüşvet protokolü iddialarının ardından bölgede çeşitli firmaların da benzer protokoller, vaatler ve sulh anlaşmalarıyla vatandaşların HES'lere karşı sürdürdüğü mücadelenin kırılmak istendiğini öne sürerek, şöyle devam etti:
'Bu tür çalışmalara rağmen bölgenin birçok yöresinde HES'lere karşı demokratik ve hukuksal mücadele devam ediyor. Bütün baskı ve yıldırmalar, iş ve aş vaatleri ile anlaşma içerikli protokollere karşın Artvin'in Ardanuç ilçesinde yapılmak istenen HES bilgilendirme toplantısı yöre halkı tarafından engellendi. Toplantı için yöreye gelen Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile firma temsilcileri, yöre halkı tarafından sıcak karşılamadı. Aynı şekilde geçen ay Rize'nin Hemşin ilçesinde yapımı planlanan Yeşiltepe Regülatörü ve HES projesi için yapılması planlanan ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkı tarafından protesto edilmiş ve yaptırılmamıştı.'
Yöre halkının tepkisine rağmen Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, söz konusu projeye ilişkin toplantının bu kez 22 Ekim Cuma günü yeniden yapılacağının duyurulduğunu belirten Şan, şunları kaydetti:
'Hemşin'de yapılması planlanan söz konusu ÇED toplantısı, yöre halkınca protesto edilerek yaptırılmamış, Hemşin Belediyesi yetkilileri ise toplantının yapılacağı salonla ilgili kendilerine başvuruda bulunulmadığı için salonu HES firmasına tahsis etmemişlerdi. Bunun dışında Salarha Vadisinin Andon mevkisinde daha önce başka bir firmanın yapmayı planladığı Ambarlık 1-2 Regülatörleri ve HES Projesi için de 22 Ekim Cuma günü bölgede bilirkişi incelemesi yapılacağı bildirildi. Söz konusu proje için Çevre ve Orman Bakanlığınca 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiş, yöre halkı bu nedenle kararın 'yürütmesinin durdurulması ve iptali' için Rize İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi de söz konusu kararının yürütmesinin durdurulması yönünde karar vermiş ve bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırmıştı.'
Şan, projeye ilişkin mahkeme süreci devam ederken projede firma değişikliğine gidilerek yeniden su kullanım anlaşması imzalandığını ve yeni firma adına verilen üretim lisansının Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yeniden düzenlenerek yeni firmaya devredildiğini ifade ederek, aynı proje için daha önce 'ÇED Gerekli Değildir' kararı veren Çevre ve Orman Bakanlığının firma değişikliğinin ardından bu kez aynı proje için 'ÇED Gerekli' kararı vererek ÇED sürecini başlattığını kaydetti.
Kaynak: Beyaz Gazete