27 Ekim 2010 Çarşamba

Basın Açıklaması / Celal Bayar Üniversitesi'nde Zulme Hayır!

BASIN AÇIKLAMASI

27.10.2010, Çarşamba

Yazılı basında, 21.10.2010 tarihinde "Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Labarotuvar Hayvanları Merkezi kuruluyor" içerikli bir haber yayımlanmıştır.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Celal Bayar Üniversitesi'nde açılması planlanan "Labarotuvar Hayvanları Merkezi"ne ve diğer üniversitelerde, özel işletmelerde yapılan hayvan deneylerine karşı olduğunu vurgulayarak şu açıklamada bulundu:

Dünyanın pek çok ülkesinde, artık etik bulunmadığı ve güvenilir netice vermediği için terkedilen hayvan deneyleri, Türkiye'de araştırma sektörüne her geçen gün bir yeni ‘işkencehane’ daha eklenerek ve ‘insanların iyiliği’ için yapıldığı ifade edilerek meşrulaştırılmakta fakat, bu deneyler hayvanlara korkunç acılar çektirmekte, ciddi anlamda hak ihlallerine sebep olmaktadır.

Deneylerde kullanılan hayvanlar, hayatları boyunca küçücük, dar kafeslere hapsedilerek, en doğal hakları olan yaşam hakkı ellerinden alınarak deney süresi boyunca dayanılmaz ağrı, acı, stres ve korkuya maruz bırakılarak acı içinde öldürülmektedir. Bu hayvanlar, viviseksiyon kapsamında y
akılıyor, boğuluyor, kanser ediliyor ve sonunda öldürülüyor. Bu zulüm, sözde ‘insan’ yararı için gerçekleştiriliyor.

Bilimin abartarak övündüğü başarılar, insanlar ve hayvanlar için ne kadar faydalı olursa olsun -ki bu tartışılır-, bu zulüm hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz; üstün başarılardan bahsedilecek olunsa bile deneylerde, araştırmalarda, eğitimde ve ürün testlerinde kullanılan hayvanların çektiği acının gerçekliği tartışılamaz.

Hayatları insan eliyle daha baştan ‘değersiz’ kılınan hayvanların yaşadığı ızdırap, acı, eziyet nedeniyle ‘Hayvan Deneylerine Alternatif Metodlar’ üzerine yoğunlaşmak, tüm dünyada ve Türkiye'de etik bir zorunluluk haline gelmelidir.

Sırf insan türüne mensup olmadıkları için hayvanlar üzerinde büyük bir rahatlıkla uygulanan bu zulme bir an önce son verilmeli ve büyük bir pazar olma yolunda ilerleyen bu kanlı, zalim sektör, insanın diğer türlere saygı duyma zorunluluğu açısından desteklenmemeli ve bitirilmelidir.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği, kendi kuruluş amacı ve ilkeleri doğrultusunda hayvanlara yapılan deneylerin her zaman karşısında olacaktır. Her fırsatta ve her alanda deney yapan kurum ve şirketlerin yaptıkları zulmü ve işkenceyi teşhir etmeye çaba gösterecektir.


YERYÜZÜNE ÖZGÜRLÜK DERNEĞİ

yeryuzuneozgurluk@gmail.com