17 Ekim 2010 Pazar

Fehmi Tosun 15 Yıldır Nerede?

U2'nun albümünde "Kaybedilen Fehmi Tosun'u unutmayın" notu düştüğü Tosun'u devlet unuttu. Evinin önünden sivil giyimli kişilerce kaçırılarak kaybedileli tam 15 yıl oldu. Tosun'un eşi Başbakana Kürtçe seslendi: "Bu sorunu çözmezsen ellerim yakanda olacak."

Cumartesi Anneleri, "Failleri belli kayıplar nerede?" diye 290 haftadır devlete soruyor. Devlet ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) tazminata mahkum olmasına karşın, U2'nun adını bir albümünde andığı, 19 Ekim 1995'te Avcılar'daki evinin önünde elinde telsiz bulunan sivil giyimli kişilerce kaçırılan Fehmi Tosun'un nerede olduğuyla ilgili bir bilgi vermiyor.


Bugün Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu üyeleri, kayıp yakınları ve onlara destek veren TEKEL işçileri, ellerinde kayıplarının fotoğraflarıyla devletten "failleri belli kayıplarının bulunmasını" istedi.


Kayıplar adına basın açıklamasını okuyan avukat Eren Keskin, şunları söyledi:


"Ailenin Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ettirdiği AİHM kararının üzerinden yedi yıl geçti. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), AİHM'de yaptığı savunmada Tosun'un kaybedildiğini kabul etti ve 'Hükümetimiz yaşama hakkının güvence altına alınmasını sağlamak için, gerekli tüm önlemleri alıp, etkili soruşturmaların yürütülmesini zorunlu kılan talimatları vermeyi taahhüt etmektedir' diye savunma yapmasına karşın sözünü tutmadı.


U2 duydu devlet duymuyor

Fehmi Tosun için Pop albümüne "Kaybedilen Fehmi Tosun'u unutmayın" notu düşen U2'nun solisti Bono'nun "Tosun ailesinin feryadını duyduğunu, Türkiye devletinin ise duymamakta ısrar ettiğini" söyleyen Keskin, yöneticilere seslendi:

"Fehmi Tosun'un nerede olduğunu açıklamak zorundasınız. Tüm kayıplarımızın faillerini yargılamak zorundasınız. Bütün bilgileri bizimle ve kamuoyuyla paylaşmak zorundasınız.


Topraklarımızdaki kayıplar mezarlığını, yakınlarımızı içine attığınız kuyuları açmak zorundasınız. Bizler biliyoruz ki mezarlar, kuyular açıldığında içlerinden yüzlerce kayıp insanla birlikte, devletin kirli kokuşmuş yapısı da ortaya çıkacak.


Türkiye'nin hukuk dışı örgütlenmelerden, çetelerden kurtulabilmesinin yolu, gerçeklerle yüzleşmekten geçer. JİTEM, Özel Harp gibi kontrgerilla örgütlerinin tamamının tasfiye edilmesinden geçer. Kayıplarımızın akıbetini açıklayın, sorumlular üzerindeki devlet zırhını kaldırın, derhal yargı önüne çıkarın."

Hanım Tosun ise Kürtçe yaptığı konuşmasında Başbakana "Failleri belli olan faili meçhulleri açıklamadan demokrasiden söz edemezsin. Bu sorunu çözmezsen ellerim yakanda olacak" diye seslendi.


Açıklamaya, sanatçı, aktivist Zeynep Tanbay ve avukat Leman Yurtsever de katıldı. (BT)


Kaynak: Bianet