7 Ekim 2010 Perşembe

Kızıl Zehir Yayılıyor

Macaristan'da, bir alüminyüm fabrikasından yayılan çamur nedeniyle en az üç kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Macaristan'ın batısında olağanüstü hal ilan edildi. Ajka kentindeki fabrikada 'kimyasal atıkların biriktirildiği' göletin iki seti yıkıldı. 7 kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Çevre felaketi sırasında hayatını kaybedenlerden birinin de üç aylık bir bebek olduğu belirtildi. Şu ana kadar 90 kişi bölgedeki hastanelere "zehirlenme" şikayetiyle başvurdu.

Orta Macaristan’da Balaton gölü yakınlarındaki Veszprém ilinde bölgenin en büyük sanayi birimi olan alüminyum üretim tesisinin, atık maddelerinin toplanıp etkisizleştirildiği dev biriktirme göletinin bentleri yıkılmış ve çok tehlikeli ağır metaller de içeren yaklaşık bir milyon ton balçıklı su dört köyü basmıştı.

Yer yer iki buçuk metreye yaklaşan zehirli atıklı suların oluşturduğu sel, ölümlere ve yüzlerce insanın da yaralanmasına neden oldu.

Alüminyum üretim tesisi yetkilileri şu ana kadar bir açıklama yapmadılar.

Atık sular deriyi yakıcı etkiye de sahip olduğundan, Macaristan’ın birçok bölgesinden itfaiye arabaları köylerdeki temizlik çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gittiler.

Uzmanlar, nehir sularına karışarak çevreye yayılan ağır metal atıkların, bölge akarsularında canlı hayatını tamamen durdurabileceğini iddia ediyorlar.

Uzmanlara göre asıl büyük felaket, zehirli atıkların Avrupa nehirler sistemine katılmasıyla ortaya çıkabilir.

Uzmanların hesaplamalarına göre önlem alınabilmesi için en fazla Cuma gününe kadar zaman var.

Çünkü bölge nehirlerinin yataklarından akan sular, 2-3 gün içinde Tuna nehrine ulaşacak. Bu nedenle de felaket bölgesinde nehir yataklarına, zehirli atıkları etkisizleştirebişecek maddeler karıştırılmaya başlandı.

Yani bölgede zehirli atıkların Avrupa nehir suları ağına girişini engellemek için zamana karşı yarış devam ediyor.

Kaynak: ntvmsnbc