Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu Sahası’nda Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair Anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı. Nükleer güç santralinin inşaatı 1 yıl içinde başlayacak.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine Ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Rusya Anlaşmanın imza tarihinden itibaren 3 ay içinde Proje Şirketi’nin kurulması için gerekli işlemlerin başlatılmasını sağlayacak. Rus Yetkili Kuruluşları’nın Proje Şirketi’ndeki toplam payları, hiçbir zaman yüzde 51’den az olmayacak. Bu projenin yatırım ve işletim dönemlerini kapsayan risklerin sigortalanması sorumluluğu Proje Şirketi’ne ait olacak. Her bir Güç Ünitesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ESA) sona ermesini müteakip, ancak her bir Güç Ünitesinin ticari işletmeye giriş tarihinden sonra 15 yıldan daha erken olmamak kaydıyla, Proje Şirketi, NGS ömrü boyunca, NGS Ünite 1, Ünite 2, Ünite 3 ve Ünite 4 için, Türk Tarafı’na yıllık bazda Proje Şirketi’nin net kârının yüzde 20’sini verecek.
1 YIL İÇİNDE İNŞAAT BAŞLAYACAK
Rus Tarafı, Proje Şirketi’nin, işbu Anlaşma’nın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren bir yıl içinde, NGS inşasının başlaması için gerekli tüm belgeler, izinler, lisanslar, rızalar ve onayları almak için gerektiği şekilde başvurmasını sağlayacak. Taraflar, Türklerin ücretsiz olarak eğitilmesi ve NGS işletme gereksinimlerinde yaygın olarak istihdam edilmesi hususlarında mutabakata vardılar. Söz konusu eğitim, Türk Tarafı’na mali yük getirmeden sahada tam donanımlı simülatör kurulmasını, bununla sınırlı olmamak kaydıyla da kapsayacak.
Ayrıca, Proje Şirketi, ESA’da belirtildiği şekilde, gelecek yıla ilişkin “uzlaştırma dönemi” elektrik üretim miktarları tablosunu her yıl Nisan ayında sunacak. Tüm ESA dönemi boyunca ünite başına taahhüt edilen miktardan daha fazla üretim gerçekleşmesi durumunda, fazla üretilen bu elektrik miktarı, ESA hükümlerine uygun olarak satın alınacak. ESA’da belirtilen miktardan daha az üretim olması durumunda, Proje Şirketi, eksik üretilen elektrik miktarını temin etmek suretiyle yükümlülüklerini yerine getirecek. TETAŞ, Proje Şirketi’nden, ESA’da belirtildiği şekilde, NGS’de üretilmesi planlanan elektriğin -Ünite 1 ve Ünite 2 için yüzde 70’ine ve Ünite 3 ve Ünite 4 için yüzde 30’una - tekabül eden sabit miktarlarını her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca 12.35 ABD senti/kWh ağırlıklı ortalama fiyattan (Katma Değer Vergisi dahil değildir) satın almayı garanti edecek. Proje Şirketi, Ünite 1 ve Ünite 2’de üretilmesi planlanan elektriğin yüzde 30’unu ve Ünite 3 ve Ünite 4’de üretilmesi planlanan elektriğin yüzde 70’ini, kendisi veya enerji perakende tedarikçileri vasıtasıyla serbest elektrik piyasasında satacak.
Kaynak: Anka