13 Ekim 2010 Çarşamba

Mayın Temizleme Rafa Kalktı

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, Türkiye’nin imzalamış olduğu sözleşmelere göre 2004-2008 yılları arasından stoklarındaki mayınları temizlemesi gerekirken, mayın temizlemenin rant meselesine dönüşmesinden dolayı temizlenmediğini söyledi.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Mardin’in Nusaybin ilçesinde mayın mağdurlarının yasal hakları konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı. Mitanni Kültür Merkezinde yapılan toplantıya, çok sayıda mayın mağduru ve aileleri katıldı. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten, mayınlı arazilerin temizlenmesinin ciddi bir ranta dönüştüğünü belirtti. Öğreten, “Bizde gündemler çok çabuk değiştiği için mayın temizleme tartışmaları da rafa kaldırıldı. Her şey ranta göre hesaplanıyor” dedi.

Mayın mağdurlarından Ömer Ay, “Mayın mağduru, mayın patladıktan sonra patlayan mayınla birlikte toprağa gömülüyor. 50-60 yıl dünyadan soyutlanıyor. ‘Neden mayın mağdurları haklarını aramıyor’ deniliyor. Mayın mağdurları dışarı bile çıkamıyor ki haklarını savunsunlar. Nereye, kime başvuracaklar? Mayın patladıktan sonra devlet, ‘Siz suçlusunuz’ diyor” dedi.

‘DEVLET BİZE TAZMİNAT ÖDESİN’

Toplantıda söz alan mağdurlardan M. Zeki Akın ise, devletten maddi tazminat beklediklerini ifade etti. Akın, “İlkokul okuduğum sırada okulumuzun arka tarafı boş tarla ve sınırdı. Arkadaşlarımla birlikte orada oyun oynuyorduk. Arkadaşlarımdan biri mayına bastı, o öldü. Ben ise yaralandım. Bir bacağım yok. Diğer bacağım ve elimden de yara aldım. 12-13 yaşlarındaydım. Devlet sınırda mayınsızlaştırılan bölgelerde bize toprak versin ya da maddi tazminat ödesin” dedi.

‘OĞLUM HER GÜN ÖLÜYOR’

Mağdurlardan Ahmet Sakin’in annesi Besna Sakin ise; “Mayınlardan ölen öldü, benim oğlum ise her gün ölüyor. Yatarken sağa sola bile dönemiyor. Yaralarını ilaçlamamız gerekir. Oğlumun ilaçlarını dahi artık alamıyoruz” sözleri ile yaşadıklarını dile getirdi.

Kaynak: Haberlink