Türkiye'nin 2004 yılında altına imza attığı Ottowa Sözleşmesi'ne göre, 2014 yılına kadar temizlemesi gereken mayınlar konusunda şu ana kadar bir girişimde bulunulmadı. Mayınların temizlenmesi için girişimlerin aksine, sivillere ait yerleşim yerlerinde her gün yeni mayınlı alanlar ortaya çıkıyor. Mardin'in Nusaybin ve Midyat ilçeleri arasında bulunan bazı yerleşim yerlerine mayın tabelaları dikildi. Bagok Dağı yamacında bulunan ve daha önce boşaltılmış bazı köy ve mezralar ile tarihi yapısıyla bilinen ve halen ziyaret edilen Bunısra Vadisi'nde bulunan Bazinê Taqa bölgesine 'Mayın' levhaları dikilerek, bölgenin mayınlı olduğu uyarısı yapılıyor.
BİR ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ
Mayınların bulunduğu alan itibari ile bölge halkının piknik alanı olarak bilinen Beyazsu mevkiine yerleştirilen mayınlar, daha önce çok sayıda yurttaşın ölmesine ve yaralanmasına neden olmuştu. En son 2005 yılında 15 yaşındaki Mehmet Latif Yılmaz adlı çocuk bu bölgede yerleştirilen mayına bastığı için yaşamını yitirmişti. Mayınların Nusaybin ve Midyat ilçe jandarma komutanlıkları tarafından yerleştirildiği belirtiliyor.
İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Mardin'in Midyat ve Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Beyazsu alanının piknik alanı olarak kullandığını belirterek, buranın resmi olarak kabul edilmemiş ama fiilen bir mayın alanı olduğunu söyledi. Kuzu, burada yılda bir veya iki mayın vakasının yaşandığını belirterek, buna bağlı olarak insanların yaşamlarını yitirdiğini ve yaralandığını ifade etti. Mayınlar yüzünden en büyük mağduriyeti kadın ve çocukların yaşadığına dikkat çeken Kuzu, Türkiye'de mayınlı alanların sadece Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı alan olarak bilindiğini ifade ederek, sivil insanlar için en tehlikeli mayın alanların sivil yerleşim alanlarına yerleştirilen mayınlar olduğuna işaret etti.
SÖZLEŞME KAĞITTA KALDI
Ottawa Sözleşmesi olarak da bilinen, 'Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme' 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açılarak, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi. Türkiye sözleşmeye 2003 yılında taraf oldu. Sözleşme Türkiye açısından 1 Mart 2004'te yürürlüğe girdi. Sözleşme, taraf devletlere, stoklarındaki mayınların dört yıl, döşenmiş mayınların da en geç on yıl içerisinde sökülerek, imha edilmesi yükümlülüğünü getiriyor.
Kaynak: Gündem