30 Ağustos 2010 Pazartesi

Tarlabaşı Ranta Kurban Ediliyor

TMMOB Mimarlar Odası, hukuka ve kamu yararına aykırı, kamusal olanakların özel bir şirket yararına tahsis edilmesi niteliğinde olan, yıkımların siyasi iktidar, yerel yönetim ve Çalık Holding'in ortak projesi olduğunu belirterek, 'Neyin telaşındasınız' diye sordu.


İstanbul'un tarihi semtlerinden Tarlabaşı'nda 'kentsel dönüşüm projesi' kapsamında Beyoğlu Belediyesi görevlileri tarafından gerekli önlemler alınmadan, insanlar uyarılmadan, ilk bakışta garip gelen bir telaş içerisinde 'korkutma yıkımı'na başladı.


TMMOB Mimarlar Odası, hukuka ve kamu yararına aykırı, kamusal olanakların özel bir şirket yararına tahsis edilmesi niteliğinde olan, yıkımların siyasi iktidar, yerel yönetim ve Çalık Holding'in ortak projesi olduğunu belirterek, 'Neyin telaşındasınız' diye sordu. Mimarlar Odası, 'Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Projesi' adı verilen yıkım ve sürgün planının biricik hukuki dayanağı olan 5366 Sayılı Yasa ve ona dayanarak Beyoğlu Belediyesi ve Çalık Holding işbirliği ile ortaya çıkan avan proje ile ilgili açılmış olan hukuki süreç henüz sonuçlanmamışken bir yıkım gerçekleştirilmesinin tek amacının bölgede yaşayan tüm insanları korkutarak kaçırmak olduğunu söyledi.


'BİZ DEVLETİZ, YIKARIZ!'


İstanbul Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ile anlaştıkları yönünde açıklamada bulunun AKP'li Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Demircan'ı yalanlayan Dernek başkan Ahmet Gün de sert tepki gösterdi. Gün, 'Belediye Başkanı Demircan'ın baştan beri Çalık Grubuna verdiği ihalelerin 5366 sayılı yasaya aykırı olduğunu, bu anlamda suç işlendiğini, buna rağmen evlerinden çıkmak istemeyen ev sahipleri aleyhinde kamulaştırma davaları açıldığını, yani bir yandan yasalar hiçe sayılırken, diğer yandan yargının halk aleyhine kullanıldığını vurguladık' dedi. Tarlabaşı'nın kimsenin babasının malı olmadığını, burada insanların yıllardır ekmek, hayat mücadelesi verdiğini anlatan Gün, 'Bir alışveriş merkezi için, oteller için insanları yerlerinden yurtlarından etmeye kimsenin hakkı yok' diye kaydetti. Tarık Nas adlı mahalle sakini ise yıkıma gelen belediye zabıtalarına tapuları olduğu için yıkımın olamayacağını söylediklerinde, 'Biz devletiz yıkarız' cevabı verdiklerini

anlatarak, bunun bir devlet zulmü olduğunu söyledi.


Kaynak: Günlük