22 Ağustos 2010 Pazar

Dersim Yanıyor!

Dersim’in Ovacık ve Pülümür ilçeleri kırsalında 10 gün önce çıkan yangınlar devam ediyor. Helikopterlerin bombalaması sonucu 20 günü aşkın süredir Ovacık ilçesinin Aliboğazı ve Hanuşağı (Yeşil Yayla) köyü kırsalında çıkan orman yangınları sürerken, Dersim-Pülümür arasında bulunan Zahge köyünün ormanlık alanında yeni bir orman yangını çıktı. Yangın köylüler tarafından söndürülürken, çevreciler yaşananlara tepkili

Munzur Doğa Aktivisti Veysel Aksoy, “Orman yangınları operasyonlar nedeniyle çıkıyor. Çatışmasızlık sürecine rağmen halen bombalamalar, operasyonlar ve orman yakmaları devam ediyor. Bu demektir ki devlet bu coğrafyayı yok etmeye çalışıyor. Yaşanılamaz bir coğrafyayla bizi baş başa bırakmak istiyor. Buna sonuna kadar direneceğiz. Bütün engellemelere rağmen orman yangınlarını söndürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

DEVLET YANGINLARI SEYREDİYOR
Rusya’da yaşanan orman yangınlarına Türkiye’den özel ekiplerin gönderildiğini dile getiren Aksoy, bu coğrafyada yaşanan yangınların ise seyredildiğini kaydederek, “Batıda devlet tüm kurumlarıyla seferber oluyor, hatta geçenlerde Rusya’da çıkan bir yangına Türkiye’den özel ekipler gönderildi. Ancak bu coğrafyada aylardır orman yangını devam etmesine rağmen, sağır sultanı oynuyorlar” dedi. Munzur Doğa aktivistlerinden Cihan Yüksel de, “Günlerdir Dersim dağları cayır cayır yanıyor, biz kendi gücümüz ölçüsünde bu yangınlara müdahale ediyoruz, ama sorun şu; bu ormanlar neden yanıyor? Kim yakıyor bu ormanları? Bunun cevabını herkes biliyor” dedi. Yetkililerin batıdaki yangınlar karşısında gösterdiği duyarlılığı bölgede çıkan yangınlar karşısında göstermediklerine işaret eden Yüksel, yangınların söndürülmesi için devletin gerekli tutumu almasını istedi.

NAZIMİYE ORMANLARI 7 GÜNDÜR YANIYOR
Öte yandan Nazimiye-Bingöl sınırında bulunan Yayladere (Setero) Köyü kırsalındaki askeri operasyondan sonra çıkan yangın da 7 gündür sürüyor. Dersim’in Nazimiye İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yayladere (Setero) Köyü kırsalında helikopterlerin bombardımanı sonucu çıkan yangın 7 gündür devam ediyor. Bingöl’ün Karlıova İlçesi ile Nazimiye ilçe merkezinden de görünen yangına müdahale edilmezken, bölgede askeri operasyonların devam ettiği öğrenildi. Onlarca hektarlık meşenin kül olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Evrensel