20 Ağustos 2010 Cuma

Binlerce Arı Katledildi

Muğla’nın Milas ilçesinde bin 500 kovandaki arılar, tarım ilacı ile zehirlenerek telef oldu.

Edinilen bilgiye göre, Milas’ın Selimiye beldesine bağlı Çukur köyünde bulunan muhtar İdris Topaloğlu ile 6 aileye ait bin 500 kovandaki arılar, kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce tarım ilacı ile zehirlendi.

Muhtar İdris Topaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın ardından jandarmaya başvurduklarını belirterek, "Kovanlardaki telef olan arıları tek tek döktük. Kovanlar ve petek çerçeveleri de zirai ilaç kokusu yüzünden kullanılmayacak durumda. Zehirlenmeyen arılar da kovanlardaki ballara gelerek telef oluyor. Yaklaşık 300 bin TL zararımız var" dedi.

Topaloğlu, köylerinde 4 yıldan bu yana benzer olayların yaşandığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Köyümüzde 4 yıl önce Şerafettin Topaloğlu’nun 8 kovanı çalındı.

Jandarmaya haber verdik ve bu olay nedeniyle bir kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Bu kişi 28 gün cezaevinde yattıktan sonra çıktı. Ondan sonra bu olay her yıl olmaya başladı. Şerafettin Topaloğlu’nun arı kovanlarını koyduğu havzaya kim arı kovanlarını koyarsa, onun kovanları zehirleniyor. 4 yıldır bu arı zehirlenmeleri oluyordu fakat en fazla zehirlenme bu yıl oldu. Köyümüzde 4 bin 500 arı kovanı var. Malımıza zarar verenlerin yakalanması ve zararımızın karşılanmasını istiyoruz." Tek geçim kaynağının arıcılık olduğunu söyleyen Mehmet Demir ise 250 arı kovanı bulunduğunu ifade ederek, "Kovanlarda bulunan bütün arılarım telef oldu" dedi.

Bir süre önce 15 bin TL kredi çektiğini ve bu olay karşısında zor durumda kaldığını anlatan Demir, "Çaresizlikten ne yapacağımı bilemiyorum. Yaklaşık 50 bin TL zararım var. Benim başka tutunacak hiç bir dalım yok. Tek geçim kaynağım arıcılık. Arıcılık yaparak 5 kişiye bakıyor, ailemi geçindiriyordum.

Yetkililerden yardım istiyorum" diye konuştu.

50 yıldır Çukur köyünde arıcılık yaptığını kaydeden Mehmet Kaplan’da 300 kovanı bulunduğunu belirterek, tüm arılarının telef olduğunu söyledi.

MİLAS KAYMAKAMI ATÇI İNCELEME BAŞLATTI-

Olayın ardından Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, olayın aydınlatılması amacıyla uzman bir ekibi köye gönderdiklerini bildirdi.

Jandarmanın soruşturma başlattığını ve olayın faillerinin en kısa sürede yakalanmasını umut ettiklerini kaydeden Atçı, şöyle dedi: "İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli arkadaşlarımız telef olan arılardan ve kovanlardan numuneler aldılar. Arıları ve kovanları zarar gören köylülerin isimleri alınarak zararlarının tespiti için tutanak hazırladı. Olayı çok geniş yönlü araştırıyoruz. Olay jandarmaya intikal etti. Jandarma ekipleri de olayla ilgili geniş çaplı araştırma yürütüyor. Biz de mağdur olan köylüler için elimizden gelen desteği vereceğiz."

Kaynak: Milliyet