30 Ağustos 2010 Pazartesi

Hem İşten Çıkarıyorlar Hem de Köylülere Saldırıyorlar

Ulukışla Maden Köyü sınırları içinde yer alan Gümüştaş Maden İşletmesi bölgede huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Köylülerin mart ayında yaptırdıkları su analizleri sonucunda arsenikli çıkan köylerinin suyunun temizlenmesi yönünde onlarca kez şirkete başvurmasının ardından şimdi de köylerinin sularının kaçak yollarla şirket tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.


Dün akşam köylerinin sularının izinsiz bir biçimde şirket tarafından kullanıldığının haber alınması ardından bu suları yeniden köy suyuna katmak içinköylüler harkete geçti. İzinsiz bir biçimde şirkete taşınan su iletim hatları köylüler tarafından iptal edildi. Bunun üzerine suların köylüler tarafından yeniden köy şebekesine bağlanmasına müsaade ettikleri gerekçesiyle şirkette çalışan işçilerin iş akitlerinin şirket tarafından fesih edildiği köylülere aktarıldı.


Köye gelen işçiler önce, sizin yüzünüzden işten çıkartıldık, dedi. Ancak köylülerin, şirketin sularına el koyduğunu, onlarla aynı saflarda yer aldıklarını ve işsiz kalmalarından dolayı rahatsızlık duyduklarını açıklamaları üzerine işçileri ikna edildi. Köylülerin hiçbir şirket yetkilisinin verdiği sözü yerine getirmediğini dile getirdiler. Köy Muhtarı Erdoğan Özgüler, Hakkımızda jandarma şikayet dilekçesi vermişler, hem köylülerin sularına saldırıyorlar hem de işten işçi çıkarıyorlar ama nasıl oluyorsa bir de haklı çıkmaya çalışıyorlar, anlamıyoruz. Yasal yollara başvuracağız, dedi.

Köylülerin sularında ortaya çıkan arsenik ardından yaşanan yoğun kuraklık ile Torosların eteklerinde bile susuzluk yaşanması bölgede işletmenin açılması halinde daha büyük tehlikenin tüm Çukurova havzasını beklediğini, bu bölgedeki suyun çukurovaya kadar indiği de belirtildi.

Kaynak: ekolojistler.org