Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye'yi üç ayrı davada işkence, yaşam hakkı ve özel hayatı ihlal etmekten tazminat cezalarına mahkûm etti.
Van nüfusuna kayıtlı Beytullah Uğur ile Murat Abi 2006 yılında AİHM'e yaptığı başvurudan karar çıktı. Uğur ve Abi, başvurularında 15 Şubat 2005 tarihinde PKK lideri Abullah Öcalan'a yönelik komplonun yıldönümü dolayısıyla yapılan gösteriler ardından, eylemlere katılmadıkları halde polis şiddetine maruz kaldıklarını belirttiler.
Mahkeme Uğur'un başvurusunda Türkiye'yi işkence yasağını düzenleyen AİHS'in 3. Maddesini ihlalden mahkûm ederek, 23 bin 500 euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
Tekirdağ F Tipi cezaevinde tutuklu oluğu sırada 2004 yılında bir mektubunun adresine ulaştırılmasına izin verilmeyen Fikret Akar davasında da mahkûmiyet çıktı. AİHM, Türkiye'yi Özel hayatın ve aile hayatının korunmasını düzenleyen 8. Maddenin ihlal edildiğine hükmederek Türkiye'yi, 300 Euro manevi tazminat ve 1000 (bin) Euro mahkeme masraflarını ödemeye mahkum etti.
Avrupa İnsan Mahkemesi (AİHM) Türkiye'nin, zorunlu askerlik görevi süresince intihara teşebbüs eden oğulları ve kardeşinin yaşamını korumak için Türk yetkililerin yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia eden üç Türk vatandaşına tazminat ödemesine karar verdi.
AİHM, zorunlu askerlik görevi süresince intihara teşebbüs eden oğulları ve kardeşinin yaşamını korumak için Türk yetkililerin yükümlülüklerini yerine getirmediğini gerekçesiyle Havva Dudu Albayrak, Halil Albayrak ve Serkan Albayrak'ın yaptıkları başvuruyu da karara bağladı.
Açılan bu davada Türkiye'yi haksız bulan mahkeme, yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek Havva Dudu ve Halil Albayrak'a manevi tazminat olarak toplam 18 bin, Serkan Albayrak'a ise 9 bin, mahkeme masrafları olarak da toplam bin Euronun ödenmesine karar verdi.
Kaynak: ANF