27 Haziran 2011 Pazartesi

Daha Kaç Mahkeme Kararı Gerekiyor?

Bergama Ovacık Altın madeni ile ilgili bir mahkeme kararı daha verildi. İzmir İl Özel İdaresi tarafından verilen ‘Birinci sınıf gayrisıhhi müessese açılma ruhsatı’ iptal edildi.

İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi mahkeme kararı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 20 yılı aşkın bir süredir devam eden hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için daha kaç mahkeme kararı gerektiğini sordu.

Dönem Sözcüsü Şeyma Gümüştüs açıklamada, Bergama’da yaklaşık 20 yıldan bu yana Ovacık Altın Madeni süreci yaşandığını belirterek karara ilişkin şu bilgileri verdi: “Haklı ve örnek Bergama Köylü Hareketi psikolojik savaş yöntemleriyle bastırılmaya çalışıldı. 1994 yılından bu yana süren hukuksal mücadelede, şimdiye kadar biten davaların hepsi iptalle sonuçlandı, ancak bu kararların hiç birisi uygulanmadı, iptal edilen izinlerin tarih ve sayısı değiştirilerek yeni izinler verildi.

En son mahkeme kararı; Ovacık Altın Madeni’ne İzmir İl Özel İdaresi’nin verdiği 18.05.2006 tarihli birinci sınıf gayrisıhhi müessese açılma ruhsatı iptal edildi.  Ancak mahkemenin iptal kararının uygulanmaması için önceden hazırlık yapılmıştı; bu ruhsattan sonra 20.02.2009 tarihli 19 nolu ruhsat verildi, 19 nolu ruhsat hakkında İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 04.11.2009 tarih ve 2009/978 E. sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararı verilmesi üzerinin hemen öncesinde de 05.10.2009 tarihli 21 nolu ruhsat verildi. Şimdi maden 21 nolu ruhsatla çalışıyor. Eminiz ki; 21 nolu ruhsat da iptal edilecek, iptal edilmesinden hemen önce ya da sonra başka bir ruhsat verilecek. Buna hukuksuz gidişe kim dur diyecek?. Kütahya’daki siyanür zehirlenmesi de yetmedi mi? İlla daha büyük facialar mı yaşanması gerekecek. Onların dertleri küreselleşen sermayenin işini kolaylaştırmak, pekiyi buna bizim bir yanıtımız olmayacak mı?”

Kaynak: Evrensel