15 Haziran 2011 Çarşamba

4 Kişinin Kanında Siyanür Bulundu


Kütahya'nın Dulkadir köyünde 2 gün önce içme suyuna siyanür karışması sonucu zehirlendiği öne sürülen 4 kişinin kanında siyanür tespit edilirken, kendi imkanlarıyla köylerine dönen vatandaşlar maden şirketine tepki gösterdi. Emine Sözer, kollarındaki serum izlerini göstererek, "Bizi mahvettiler. Ne olduğumuzu söylemiyorlar ama siyanürden zehirlendiğimiz kesin. Köydeki herkesin sağlık kontrolünden geçirilmesini istiyoruz. Başbakan'a sesleniyorum. Ne olur bir an önce duruma el atın. Biz yaşamak istiyoruz, ölmek istemiyoruz. Buradan taşınmak istiyoruz. Bizi buradan taşıyın" diye konuştu.

Dulkadir köyünde 2 gün önce siyanür karıştığı iddia edilen içme suyundan zehirlendiği belirtilen Muzaffer Sözer, Emine Sözer, Leyla Sert, Fatih Özer, Veli Özer ve Mehmet Özer, tedavi gördükleri Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nden taburcu edildi. 7 kişiden Mehmet Özer, Muzaffer Sözer, Emine Sözer ve Leyla Sert'in kanında siyanür bulunduğu belirtilirken, vatandaşlar kendi imkanlarıyla köylerine döndü. 

Köy meydanında yaşadıklarına tepki gösteren Emine Sözer, kollarındaki serum izlerini göstererek, "Bizi mahvettiler. Ne olduğumuzu söylemiyorlar ama siyanürden zehirlendiğimiz kesin. Köydeki herkesin sağlık kontrolünden geçirilmesini istiyoruz. Başbakan'a sesleniyorum. Ne olur bir an önce duruma el atın. Biz yaşamak istiyoruz, ölmek istemiyoruz. Buradan taşınmak istiyoruz. Bizi buradan taşıyın" diye konuştu. 

Maden şirketini ilgisizlikle suçlayan Leyla Sert de, "2 gündür hastanedeyiz. Kollarımızda serumlarla yattık. Ama Eti Gümüş AŞ'den hiçbir yetkili gelip de, 'Geçmiş olsun' demedi. Böyle bir sorumsuzluk olur mu? Artık yetkililerin bu probleme bir çözüm üretmesini istiyoruz. Biz yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Muzaffer Sözer ise, "Tedavi olduk ama hastalığımızın ne olduğunu, neden zehirlendiğimizi yetkililer bize açıklamadı. 'Burada zehir yok' diyorlardı. Gördüğünüz gibi siyanürden zehirlendiğimiz ortaya çıktı. İlk tespitlerde, benimle birlikte 4 kişinin kanında siyanür çıkmış. Her hafta kan ve idrar tahlili yaptırmamız gerekiyormuş. Hayvanlarımız öldü. İçseydik biz de ölecektik. Artık bir çare bulunsun" dedi. 

Bu arada bağırarak tepkilerini dile getiren Emine Sözer ve Leyla Sert, "Artık yaşamak istiyoruz. Buna bir çare bulun. Böyle sorumsuzluk olur mu? Devlet bize sahip çıksın" diye konuştu. 

Öte yandan köylüler, hastane yetkililerinin, "Savcılık olaya el koydu, açıklama yapamayız. Siz de gidip fabrika yetkilileri hakkında savcılığa şikayette bulunun" dediğini öne sürdü.

Kaynak: İHA