17 Haziran 2011 Cuma

Giresun Valisi-Etek boyu-Diz kapağı


Giresun’daki ilk ve orta dereceli okulların mezuniyet ve kutlama törenleriyle ilgili bir genelge yayımlayarak, kız öğrencilerin eteklerinin diz kapağını örtecek boyda olmasını, kolsuz ve askılı elbise giydirilmemesini isteyen Vali Dursun Ali Şahin’in genelgesine üzerine Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz bir basın açıklaması yaptı.

Yılmaz’ın açıklaması şöyle:

KIZ ÖĞRENCİLERİN ETEK BOYLARINDAN SONRA SIRADA NE VAR, ÇARŞAF MI?

AKP’nin, seçmenlerin yarısının oylarını alarak yeniden seçilmesinin hemen ardından Giresun Valisi’nin ortaöğretim okullarında düzenlenen mezuniyet kutlamalarıyla ilgili yayınladığı genelge pek çok açıdan son derece kaygı uyandırıcıdır.

Basında yer alan haberlere göre, Giresun Valisi, Dursun Ali Şahin, mezuniyet törenlerine ilişkin yayınladığı genelgede, aşağıdaki ifadelere yer vererek kız öğrencilerin etek boylarının diz kapağını kesinlikle geçmemesi ve askılı ve kolsuz giyilmesine kesinlikle izin verilmemesini emretmiştir.

“Mezuniyet törenleri ve kutlamalarında özellikle kız öğrencilerle ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde eteklerin diz kapağını örtecek boyda olmasına, kolsuz ve askılı kesinlikle giydirilmemesine dikkat edilecektir.”

AKP iktidarında, gündelik hayatın muhafazakârlaştırılmasına, kadın-erkek rollerinin ve mekânlarının kesin çizgilerle birbirinden ayrılmasına ve kadınların kapatılmasına yönelik pek çok adım atıldı. Her fırsatta kız erkek okullarının ayrılması gündeme getirildi. Hatta okullarda kız ve erkek öğrencilerin 45 cm’den fazla birbirine yaklaşmamasını isteyen okul müdürleri bile çıktı.

Devletin, “laiklik” gibi Anayasada belirlenmiş olan ilkeler doğrultusunda görevlerini yürütmeleri gerekirken AKP’nin il başkanları gibi davranmaya başlayan kimi valilerin de sergiledikleri tutumlar, bu açıdan kaygı vericidir. En son Giresun Valisinin, kız çocuklarının etek boyları ya da kolsuz giyip giymeyecekleri gibi üzerine hiç de vazife olmayan konulara karışmaya başlamalarını, kendi muhafazakar dünya görüşünü, valilik yetkilerini de kullanarak empoze etmeye çalışmada sınır tanımama olarak değerlendiriyoruz.

Giresun valisi, kendi dünya görüşünü valilik makamının yetkilerine dayanarak eğitim emekçilerine dayatmaktadır, uymayanları açıkça tehdit etmektedir. Genelgenin devamındaki ifadeler  bu tehdidi gözler önüne sermektedir:

“Sonuç olarak ilimiz ilk ve orta dereceli okullarda düzenlenen mezuniyet törenlerinde öğrencilerin ilgili yönetmelik genelgelerde belirtilen hükümlere uygun davranılmadığı görüldüğünden, bundan böyle okullar tarafından yapılacak mezuniyet törenlerinde yukarıda belirtilen yönetmelik ve genelge hükümlerine uygun davranılmasını, uygulamayan okul müdürlerinin sorumlu tutulacağının bilinmesini (….)”

AKP iktidarına ve seçildikten sonra, kimsenin hayat tarzına dokunulmayacağının garantisi benim diyen Başbakan’a sesleniyoruz;

Öğrencilerin etek boylarına, giydikleri giysilerin kol uzunluğuna doğrudan müdahalede bulunmayı emreden ve emri yerine getirmeyen  okul yöneticilerini tehdit eden bu Vali’nin yaptığı kişisel bir işgüzarlık mıdır, devleti temsilen mi böyle bir genelge yayınlanmıştır. Eğer kişisel bir işgüzarlıksa, genelge ile ilgili işlem yapacak mısınız? yapmayacaksanız genelgelerin devamında çarşaf mı olacak?

Eğitim Sen olarak, kız çocuklarını ve kadınları kapatıcı, eğitimde ayrımcılığı ve gericiliği yayınlaştırıcı her türlü girişimin karşında olacağımızı bir kez daha bildiriyor,  dikkatini kız çocuklarının etek boyları yerine bulunduğu kentin sorunlarına çevirmesi gereken Vali’nin yayınladığı genelgenin geri çekilmesini talep ediyoruz.

Kaynak: Uçan Süpürge Haber Merkezi