31 Mayıs 2014 Cumartesi

Toplama Kampı Gibi: Sarıyer'de 20 Bin Köpek Kapasiteli Hayvan Barınağı İnşa Ediliyor

Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ı, Sarıyer'de inşa edilen ve 20.000 köpek kapasitelik olduğu duyurulan hayvan barınağının mevzuata aykırı olduğu gerekçesi ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na şikâyet etti.


20.000 köpeklik kapasiteye sahip ve Sarıyer'deki Kısırkaya Plajı'nın hemen yanında kurulan hayvan barınağı, hayvan hakları savunucuları ile İBB Başkanı Kadir Topbaş'ı karşı karşıya getirdi.

Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği, kamu görevlileri etik ilkelerini ve yönetmeliği ihlâl ettiği gerekçesi ile Topbaş'ı TBMM'ye bağlı çalışan Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na şikâyet etti.

"İstanbul'un tüm köpeklerini toplamak için mi dev barınak inşa ediliyor?"

Söz konusu barınağın inşaatının, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun uygulama yönetmeliğine aykırı olarak sürdürüldüğünü ifade eden Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği Başkanı Çağrı Sert "İnşa edilen barınağın arazi seçimi mevzuata aykırı olarak yapıldı. Bu toplama kampını yaparken kimseye sormadılar. Barınak, Kısırkaya Plajı'nı bitirecek, Karadeniz'in çok yönlü rüzgarlarını olduğu gibi alacak ve yerleşim yerinden de çok uzak. Hayvanlar birbirini parçalasa kimsenin haberi olmayacak. Barınak arazisi koşullarının neredeyse hiçbiri yönetmeliğe uymuyor. Barınağın yirmi bin köpeklik kapasitesi olacağı söyleniyor. Eleştirdiğimiz 'Doğal yaşam parkları' henüz yasa tasarısında iken, tasarı meclisten geçmeden toplama kampları inşa edildi. İBB'nin inşaatı bitmek üzere. İstanbul'un tüm köpeklerini toplamak için mi dev barınak inşa ediliyor? 1910'da sokak köpeklerinin sürgün edildiği Hayırsızada'nın ikinci bir örneğini mi yaşayacağız? Kimse bunu kabul etmemizi beklemesin" dedi.


"Toplama kampı inşaatı durdurulsun"

Derneğin yönetim kurulu üyelerinden, Etik Kurul'a şikâyet başvurusunu yapan Burak Özgüner de Topbaş'ı kamu görevlileri etik davranış ilkelerini ihlâl ettiği için Etik Kurul'a şikâyet ettiklerini belirterek "Şu anda yasadışı bir şekilde inşaat sürüyor. Devlet, kendi çıkardığı yönetmeliğe uymuyor. Mevzuata aykırı olan bu inşaatın durdurulmasına ilişkin İBB'ye yaptığımız başvurular dikkate alınmadı. Topbaş'ı imzalamış olduğu 'Etik Sözleşmesi'ne ve Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e uymaya çağırıyoruz ve dağ başına kurulan bu yasadışı toplama kampının ivedilikle durdurulmasını talep ediyoruz. Toplama kampı inşaatının durdurulması için tüm iç hukuk yollarını tüketeceğiz" açıklamasında bulundu.

* Fotoğraflar: Sarıyer Posta

Haber: Hıdır Tok
Kaynak: Başka Haber