2 Mayıs 2014 Cuma

1 Mayıs'ta yaşanan polis şiddeti ve devlet terörü hakkında, kurumlar açıklama yaptı

1 Mayıs 2014 Komitesi bileşenleri 1 Mayıs’taki polis şiddetini kınadı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko 1 Mayıs’a katılan ve katılmayanların “iktidarın akıl ve hukuk dışı yasağının bedelini ödediğini" söyledi.


1 Mayıs 2014 Komitesi bileşenleri DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri 1 Mayıs’ta Taksim’in kapatılması ve yaşanan polis şiddetiyle ilgili Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Kani Beko (DİSK Genel Başkanı), Arzu Çerkezoğlu (DİSK Genel Sekreteri), Lami Özgen (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu/KESK Genel Başkanı), Dr. Osman Öztürk (Türk Tabipleri Birliği/TTB Merkez Konsey Üyesi), Süleyman Solmaz (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği/TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri) katıldı.

Bileşenler adına açıklamayı okuyan Kani Beko polis şiddetinin sonuçlarına dair bilgiler paylaştı. Taksim’in kapatılmasını ve polis şiddetini “devlet terörü” olarak tanımlayan Beko "eylemci görünümlü sivil polislerin yürüyüşe karıştığını" söyledi.

Polis şiddeti olmadıkça 1 Mayıs'ların barış içinde geçtiğini yineleyen Beko, “1 Mayıs meydanımızı er geç kazanacağız, seneye de mutlaka Taksim’de olacağız” dedi.

Kamboçya ve Türkiye’de polis şiddeti

Açıklamada 1 Mayıs kutlamalarının dünyada sadece Kamboçya ve Türkiye’de polis saldırısı ile karşılaştığı söylendi. Afganistan’ın Başkenti Kabil’de 20 yıl yasaktan sonra ilk kez 1 Mayıs’ın kutlandığını belirten Beko oradaki işçileri ve halkı kutladı.

“Taksim’e çıksaydık ellerimizde karanfillerle orayı gelincik tarlasına dönüştürecektik. Şarkılarımızı, türkülerimi söyleyecek, sorunlarımızı anlatacaktık. Türkiye ve dünyaya çok güzel bir mesaj vermiş olacaktık.”

“Akıl ve hukuk dışı yasağın bedeli”


Beko, “Sadece 1 Mayıs ile ilgisi olanlar değil 1 Mayıs'a katılmayanlarda iktidarın akıl dışı ve hukuk dışı yasağının bedelini ödedi” diyerek yaralananlara ilişkin bilgiler paylaştı.

* En az 266 kişi İstanbul’da, 300’ü aşkın kişi tüm ülkede gözaltına alındı.

* Yüzlerce yaralı var. Bunlar arasında en az dördü kafa travması, bir kulak kesiği, bir kol kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, bir göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması var.

* Milletvekillerine yönelik şiddet görüntülerine tanıklık ettiniz. 12 basın emekçisi polis saldırısı sonucu yaralandı, 1 haberci gözaltına alındı.

* 1 Mayıs’a katılmayanların da içinde olduğu çok sayıda çocuk ve yaşlı yoğun gaz kullanımından etkilendi.

* Okmeydanı Hastanesi’ne gaz bombası atıldı, tepki gösterenlere plastik mermi sıkıldı

* İşe gitmek, eve dönmek isteyenler ulaşım yasakları nedeniyle insansızlaştırılmış bölge uygulamasına hapsedildi. Tepki gösterenlere şiddet uygulandı.

Fotoğraflarla polis şiddeti


Beko “Taksim Karakolu’nda gözaltına alınanlara işkence yapıldığını’”, “Tek tip sırt çantası, mont ve şapka giyen, eylemci görünümlü sivil polislerin Halaskargazi Caddesi'nde eylemcilerin arasında karıştığını” ve “esnafın camlarının polis tarafından kırıldığı” öne sürdü. DİSK Genel Başkanı bu anlara ilişkin olduğunu belirttiği fotoğrafları gösterdi.

İstanbul Tabip Odası'ndan 1 Mayıs Sonrası İlk Açıklama

İstanbul Tabip Odası, dördü kafa travması, biri kol kırığı olmak üzere binlerce kişinin cop, plastik mermi, tazyikli su, biber gazı ve fişekle yaralandığını açıkladı. ÇHD'ye göre İstanbul’da 266 kişi gözaltına alındı.


İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Şen, 1 Mayıs’ta polis şiddeti sonucu yaralananlarla ilgili açıklama yaptı. Şen, binlerce kişinin polis copu, plastik mermi, tazyikli su, biber gazı ve fişekle yaralandığını söyledi.

Yaralılarla ilgili hekimlerden İstanbul Tabip Odası’na ulaşan bilgilere göre, dört kafa travması, bir kulak kesisi, bir kol kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma meydana geldi.

İstanbul Tabip Odası bianet’e yaptığı açıklamada da “çok yoğun gaz kullanıldığını, TOMA’dan sıkılan suda da kimyasal madde bulunduğu” belirtildi.

“Yoğun gazdan etkilenenler, ara sokaklarda astım gibi sebeplerle kriz geçirenler, gazdan, tazyikli ve kimyasal sudan etkilenenler in hepsi yaralı olarak değerlendirildi.”

Valilik ve ÇHD'den yaralı ve gözaltı açıklaması

İstanbul Valiliği İl Basın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ise şöyle:

“19′u polis memuru olmak üzere toplam 90 kişi hastanelere tedavi görmek üzere intikal etti. Halen 23 yurttaşımız müşahede altında tutulmakta olup hayati tehlikeleri bulunmamaktadır.”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi de gözaltına alınanlarla ilgili basın açıklaması yaptı:

“Üçü avukat 266 kişi gözaltında. Yaklaşık 50 kişi yaralandı. Yaralıların içinde gözünü kaybetme tehlikesi olanlar, hayati risk taşıyanlar, kolu ve burnu kırılanlar da var.”

Gözaltına alınan avukatlar dün akşam serbest bırakıldı, diğer gözaltılar savcılığa çıkarılmak için bekliyor.

Kaynak: Bianet

İHD: Şiddet uygulayan polisler soruşturulsun

İHD, 1 Mayıs'ta işçi ve emekçilere şiddet uygulayan polisler ve yetkililer hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir'de yaşanan polis şiddetine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İHD, şiddet uygulayan polisler ve emri veren yetkililer hakkında soruşturma açılmasını istedi.

İHD, Ankara'da 1 Mayıs'ı Kızılay'da kutlamak isteyen emekçilere polisin izin vermediğini, biber gazı ve tazyikli suyla saldırdığını hatırlattı. Ankara'da Ethem Sarısülük'ün öldürüldü alanın demir kafesle çevrelendiğini kaydeden İHD, "Kızılay Meydanı'nın sıhhiye girişine ise demir kale örülmüştür" dedi.

Polisin, Kolej'de toplanarak Kızılay’a yürümek isteyen emekçilere de saldırdığını kaydeden İHD, ardından gözaltıların yaşandığını ifade etti. Polisin yetişkin çocuk ayrımı yapmadan şiddet uyguladığını kaydeden İHD, kapalı alanlara da yasak olmasına rağmen polisin gaz bombası attığını söyledi.

1 Mayıs günü İstanbul'da 3'ü avukat olmak üzere 266 kişinin gözaltına alındığını, 4 kafa travması 1 kol kırığı 15-20 gaz kapsülü ile yaralananların doktorlara başvuru yapıldığını bildiren İHD, "Ayrıca binlerce kişi polisin cop, plastik mermi, tazyikli su, biber gazı ve gaz fişeğiyle yaralanmıştır. Ankara’da en az 105 kişi gözaltına alınmış ve 1’i çocuk 3 kişi ağır olmak üzere 25 kişi yaralanmıştır" dedi.

İzmir'de ise polisin, 1 Mayıs kutlaması sonrası dağılan kitleye biber gazı ve coplarla saldırdığını ifade eden İHD, 36 kişi gözaltına alındığını söyledi.

'İHD'NİN GÖZLEMCİ OLMASI ENGELLENDİ'

İHD İstanbul Şubesi'nin İstanbul'daki 1 Mayıs'ında gözlemci olma talebinin İstanbul Valiliği tarafından reddedilmesini eleştirdi. İHD, "Kuruluşundan beri toplumsal olayları izleyen ve bu olaylarda ortaya çıkan hak ihlallerini rapor eden derneğimizin İstanbul’da görevini yapması üyelerimizin polis ablukasına alınmasıyla engellenmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış tüzüğümüzün hükmü olan 'hak ihlallerini izleme' görevimiz engellenmiştir. Biz deneyimlerimizden biliyoruz ki ne zaman nerede İnsan hakları Derneği engellense orada o anda insanların hakları ihlal edilmektedir. 1 Mayıs’ta ortaya çıkan durum da bunu bir kez daha göstermiştir" dedi.

İHD, "Siyasal iktidarı insan hakları ve hukuka uygun davranmaya çağırıyor; 1 Mayıs 2014 İşçi Bayramı kutlamalarını yasaklayanlar, işçilerin göstericilerin kent meydanlarına girmelerini engelleyenler, şiddet uygulayanlar hakkında bir an önce soruşturma açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Kaynak: ETHA