29 Mayıs 2014 Perşembe

Kurşun Polis Silahından Ama Polis “Tanık”

Okmeydanı cemevinde cenazeye gittiği sırada vurulup hayatını kaybeden Uğur Kurt’u öldüren kurşunun, polisin silahından çıktığı belirlendi. Soruşturmada şimdiye dek adı açıklanmayan bir polisin tanık olarak ifadesi alındı.


Okmeydanı cemevinde cenaze beklerken silahla vurulup yaşamını yitiren Uğur Kurt’u bir polisin vurduğu açıklandı.

Gazetelerdeki haberlere göre, otopsi sırasında başından çıkartılarak mühürle muhafaza altına alınan mermi üzerinde Adli Tıp Kurumu'nca yapılan incelemeye ilişkin rapor soruşturmayı yürüten İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Hasan Yılmaz’a ulaştı.

Soruşturma dosyasına giren raporda, Kurt’un ölümüne neden olan merminin bir polis memurunun silahından çıktığının tespit edildiği belirtildi.

Soruşturma izni istedi

Savcı Yılmaz, “olayın görevin ifası esnasında meydana geldiği” gerekçesiyle, İstanbul Valiliği’ne yazı yazarak polis memuru hakkında soruşturma izni istedi.

Dün akşam mesai saatleri sonrası bir polis memurun da tanık olarak ifadesi alındı.

14 polis silahından biri

Soruşturma kapsamında olay yerinde görev yapan 14 polisin silahına el konulmuştu.

23 Mayıs'ta el konulan 14 silah, Adli Tıp Kurumu'nda incelemeye alındı. Yapılan incelemenin ardından Kurt’u vuran kurşunun çıktığı silahın, polislere ait olan 14 silahtan biri olduğu belirlendi.

Ne olmuştu?

Beyoğlu Belediyesi işçisi, 30 yaşındaki Uğur Kurt evli ve bir çocuk babasıydı.

Kurt, Gezi direnişi sırasında gaz fişeğiyle vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ı anmak için düzenlenen yürüyüşte polisin tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle yaptığı müdahale sırasında taziye için cemevindeydi.

22 Mayıs’taki polis müdahalesi sırasında isabet eden bir kurşunla ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Aynı gün, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Ertesi gün vurulduğu cemevinde yapılan törenin ardından, 24 Mayıs’ta Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Üzeyir köyünde defnedildi.

Ölümüyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sürüyor.

Kaynak: Bianet