13 Mayıs 2014 Salı

AKP'nin araştırılmasını engellediği Soma madeni işçilere mezar oldu!

Manisa'nın Soma İlçesi'nde özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. İlk bilgilere göre, ocakta 4 işçi yaşamını yitirdi, 300'e yakın işçi de mahsur kaldı.

Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için yukarı çıkamayan 300'e yakın madenci mahsur kaldı.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, saat 15.15'te trafodaki elektrik trafosundaki yangın ve patlamada 1 işçinin yaşamını yitirdiği haberinin kendisine ulaştığını söyledi.

Kurtarma ekiplerinin mahsur kalanlardan 20 işçiyi ocaktan çıkarttığını belirten Atçı, hastanede tedaviye alınan bu işçilerden birinin kurtarılamadığını bildirdi. Atçı, ocağın 2 bin metre derinliğinde mahsur kalan yaklaşık 300 işçiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Soma madenlerindeki çalışma koşulları ve iş kazalarına ilişkin 29 Nisan'da Meclis'e sunulan bir araştırma önergesinin AKP milletvekilleri tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

CHP milletvekillerinin sunduğu önergeye AKP milletvekillerinin 'hayır' oyu verdiği ve önergenin görüşülmesinin engellendiği belirtildi.

Soma'da geçtiğimiz yıl çoğu yanık vakalarından oluşan 5 bin iş kazası yaşanmasına rağmen, hastanede yanık ünitesi olmadığına ilişkin bir başka soru önergesinin ise hükümet tarafından yanıtsız bırakıldığı belirtildi.

İSİG: Soma'nın sorumlusu AKP

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, "Yaşanan işçi katliamının sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığını maliyet unsuru olarak gören sermaye ve AKP Hükümeti'dir" dedi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nden bir heyet, Soma'ya hareket etti.

Meclis, yaptığı yazılı açıklamada, "Yaşanan işçi katliamının sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığını maliyet unsuru olarak gören sermaye ve AKP Hükümeti'dir. Soma Holding, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız hesap versin" dedi.

Meclis, tüm emekçileri yaşanan katliama sessiz kalmamaya ve tepki göstermeye davet etti.

Bakan Yıldız, 10 ay önce maden patronuna teşekkür etmiş

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın ise en az dört işçinin hayatını kaybettiği, yüzlerce işçinin mahsur kaldığı kömür ocağını işleten Soma Holding'in patronuna, işçi sağlığını ve işçi güvenliğini dikkate aldığı için 10 ay önce teşekkür ettiği ortaya çıktı.

Kaynak: ETHA