27 Mayıs 2014 Salı

İstanbul Uluslararası Su Forumu protesto edildi

İstanbul'da düzenlenen 3'üncü Uluslararası Su Forumu, suyun meta haline dönüştürülmesine karşı çıkan Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu üyesi yaşam savunucuları tarafından protesto edildi. 


Orman Bakanlığı ve Su Enstitüsü tarafından, Haliç Kongre Merkezi'nde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen İstanbul Uluslararası Su Forumu, suyun meta haline dönüştürülmesine karşı çıkan Suyun Ticarileştirmesine Hayır Platformu üyesi yaşam savunucuları tarafından forumun gerçekleştirildiği kongre merkezinin önünde düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Basın açıklaması öncesi kongre merkezi polis ablukasına alınırken protesto eylemi gerçekleştirecek Suyun Ticarileştirmesine Hayır Platformu üyeleri "Suyun ticarileştirilmesine hayır" yazılı pankartı açarak kongre merkezine doğru yürüyüşe geçti. "Sermaye elini suyumuzdan çek", "Sermaye defol bu sokaklar bizim", "Polis defol bu sokaklar bizim", "Sermaye zehirler" sloganları atan çevrecilerin önün kongre merkezi yakınlarında polis barikatı ile kesildi. Yürüyüşleri engellenen grup polise "Sizin de suyunuzu yaşamınızı savunuyoruz, yolu açın" diye seslendi. Grup ve polis arasında yaşanan gerginliğin ardından polis barikatı kaldırıldı ve grup, "Sermaye elini suyumuzdan çek" sloganıyla yürüyüşüne devam etti.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını yapan yaşam savunucusu Alp Temiz, parası olmayanların suya erişiminin imkansız hale geleceğine dikkat çekerek, "Doğada yaşayan binlerce canlının suya erişiminin biteceği günler çok uzak değil. İstanbul'da 3'üncüsü gerçekleşen bu forumda piyasalaştırdıkları suya hukuki boyut eklemek, metalaşma sürecini cezai müeyyidelerle güvence altına almak ve güvenlik adı altında suya erişimi kısıtlamak amacıyla, dünya su tekelleri ile birlikte toplantılar gerçekleştiriliyor" dedi. Kuraklık haberleri ile halka yalan söylendiğine dikkat çeken Temiz, "Bizlere korku yayarak, HES inşaatlarının, suyun havzalar arası taşınmasının, göl ve yeraltı sularının satılmasının, tarım ve kent sularının tamamen paralı hale gelmesinin önündeki direnişleri zayıflatmak ve yarattıkları algı ile yaptıklarının halk tarafından onaylanmasını istiyorlar. Türkiye'nin su hacmi 98 milyar metreküp olmasına karşı su miktarı, çok büyük oranda enerji, sanayi, tarım alanlarında kullanılmaktadır. Kapitalizmin enerji ihtiyacı yalanının ardına saklanıp, enerjinin uluslararası piyasada pazarlanması, yenilenebilir enerji yatırımlarının yüzde 20-25'lere varan oranlarda karbon kredileriyle teşvik edilmesi; yani soluduğumuz havanın da metalaştırılması üzerinden sermayeye yeni birikim yolları açılmaktadır" dedi.

Suyun, petrol gibi bir meta haline gelmesinin, insanları, doğada yaşayan binlerce çeşit canlıyı diğer doğal alanları ile birlikte toprağı köleleştireceğini belirten Temiz, bu duruma karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Kaynak: DİHA