Nükleer facia yaşanan Japonya’dan gelen ürünler için İzmir Limanı’nda hiçbir önlem alınmadığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) yılbaşında tamir etmek için götürdüğü ölçüm cihazlarını hâlâ limana ulaştırmadığı ortaya çıktı. TAEK’ten konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
DHA’ya konuşan liman yetkilileri, “Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, yılbaşında kapılarda bulunan uyarı cihazlarını tamir etmek için götürmüş.
O zamandan bu yana İzmir Limanı’na radyasyon kontrolü yapan bir cihaz getirilmemiş. Gümrüğün zaten şu anda teknik olarak bu olanağı yok. Olanı da götürmüşler. Dolayısıyla mevcut durumda maalesef herhangi bir kontrol söz konusu değil” dedi. Bu tabloda ‘rahatlatan’ tek gelişme, yetkililerin facianın meydana geldiği 11 Mart tarihinden bu yana Adnan Menderes Havalimanı, Aliağa ve İzmir Limanı’na Japonya’dan gelen herhangi bir malzeme ve ürün olmadığı bilgisini vermesi.
‘Denetim denizde olmalı’
Ancak yetkililer uyardı: “Bu cihazlar normal koşullarda da x-ray cihazına bağlı olmadan çalışmıyor. Siz radyasyon ölçecekseniz, yanına kadar gitmeniz gerekiyor. Dolayısıyla eğer tehlike söz konusuysa malzeme geri döndürülse bile o ana kadar radyasyona maruz kalınmış oluyor. O yüzden bu denetimlerin ülke karasularına gelmeden açık denizlerde yapılması gerekiyor.” Japonya, 11 Mart’ta yaşanan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin 1 ay ardından Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’nda patlak veren nükleer sızıntıyı halletmek bir yana, risk seviyesini en yüksek seviye olan 7’ye (Çernobil düzeyi) çıkardı. Nükleer kriz boyunca yaklaşık 25 ülke Japonya’dan gıda ve zirai ürün alımını kesmişti.
Türkiye ise 24 Mart’ta yayımladığı genelgeyle bu ülkeden getirilen ürünlere gümrüklerde ‘radyasyon kontrolü’ şartı getirmişti.
Kaynak: Radikal