4 Nisan 2011 Pazartesi

Baba Tursun'a “Mahkemeye Hakaret”ten Beraat

“Durmadığı” gerekçesiyle aracına polislerin açtıkları ateş ile ölen Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun’un yaptığı bir savunma nedeniyle “mahkemeye hakaret”ten yargılandığı davada beraat kararı çıktı. Avukat Bayraktar "iddianamenin kabulü bile hukuk dışıydı" dedi.



Araç kullanırken "dur ihtarına uymadığı" gerekçesiyle üzerine polislerce açılan ateş sonucu 20 yaşında öldürülen Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, mahkemede yaptığı bir savunmada kullandığı sözler nedeniyle yargılandığı davadan beraat etti.

Baba Tursun hakkında, 2007 yılında 20 yaşındayken öldürülen oğlu hakkındaki dava sürecinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "Yargıyı etkilemek" suçlamasıyla yargılandığı davada yaptığı savunma nedeniyle "mahkemeye hakaret" suçlamasıyla dava açılmıştı.

5. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Muammer Karataş'ın şikayetiyle Karşıyaka 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bugün (4 Nisan) görülen üçüncü ve karar duruşmasında mahkeme "suçun unsurlarının oluşmadığını" belirterek beraat kararı verdi.

bianet'e konuşan Tursun'un avukatı Nezahat Paşa Bayraktar "Mahkemede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını sunduk; ifadelerin "savunma hakkı" çerçevesinde olduğunu belirttik. Mahkemenin yapılan bir savunmadaki sözler nedeniyle açılan davanın iddianamesini kabul etmesi bile hukuk dışıydı" dedi.

Tursun, 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 22 Şubat 2010 tarihinde yaptığı savunmada kullandığı "hukuk ve adaleti itibarsız hale getirmeye benim hakkım olmadığı gibi, başkasının da hakkı olmadığını düşünüyoruz. Bu hakim olur, savcı olur, avukat olur fark etmez" dediği için yargılanıyordu.

Tursun ailesine dava üstüne dava ve gözaltı
Baba Tursun ve Tursun ailesi üyeleri anne Berrin Tursun ve kız kardeş Şelale Tursun hakkında açılan "hakaret", "tehdit" ve "yargıyı etkileme" iddialarıyla açılan çeşitli davalarda anne Tursun 5 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Baran Tursun'u öldürdüğü için ceza alan tek polis olan Oral Emre Atar hakkında ise Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi 2 yıl hapis cezası vermişti.

Baba Tursun daha önce de aracının arkasındaki "barantursun.com" yapıştırması nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Karakolda polis kurşunuyla öldürülen Festus Okey davasına müdahil olmak isteyen insan hakları savunucuları hakkında da, müdahillik dilekçeleri nedeniyle yine "mahkemeye hakaret" iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. (EÇ/EÖ)

Kaynak: bianet