20 Nisan 2011 Çarşamba

Çernobil Hala Sızdırıyor

Uluslararası Bağışçılar Konferansı, Ukrayna'nın 25 yıl önce büyük bir felakete yol açan Çernobil reaktörünün yeniden yalıtılması için gerekli 740 milyon euroyu toplamak amacıyla başkent Kiev'de başladı.

Konferansı açan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç yaptığı konuşmada, "Çernobil santralindeki felaket, ardında Ukrayna'nın daha yıllarca birlikte yaşamak zorunda kalacağı derin bir yara bıraktı" diyerek, uluslararası topluma kendilerini bu sorun karşısında yalnız bırakmadığı için müteşekkir olduklarını söyledi. Çernobil'i çevre açısından güvenli bir yer haline getirmek için kazanın meydana geldiği reaktörün çevresine yeni bir tecrit inşaatı yapılması gerektiğini, ayrıca kullanılan nükleer yakıt için de güvenli bir depo inşa edilmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Yanukoviç, toplam 1,5 milyar euro tutan inşaat için 740 milyon avronun eksik olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkan Jose Manuel Barroso, reaktörün çevresinde yeni yalıtım inşaat için 110 milyon euro, toplantıda G-8'i temsilen dönem başkanı Fransa'nın Başbakanı François Fillon da 47 milyon euro ilave katılım sözü verdi. Çernobil'in 4 numaralı reaktörü 26 Nisan 1986'da infilak etmiş, radyasyon bulutları Avrupa'nın büyük kısmını, özellikle Ukrayna, Belarus ve Rusya'yı etkilemişti. Kazanın hemen ardından reaktör şimdi çatlayan bir konstrüksiyon ile kapatılmıştı. Fransız Bouygues ve Vinci şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum yeni bir su geçirmez konstrüksiyon için 2007'de açılan ihaleyi kazanmıştı.

Kaynak: Radikal