Japonya’daki patlamanın ardından pek çok ülkenin vazgeçtiği nükleer santral için Türkiye politikasını tam gaz sürdürüyor. Üçüncü santralın İğneada’ya yapılmasının en önemli nedeni ise bölgenin depreme dayanıklılılığı imiş.
Mersin Akkuyu’ya yapılacak Türkiye’nin ilk nükleer santralı için Rusya ile anlaşma sağlayan Türkiye, halen Sinop’a yapılacak olan ikinci nükleer santral için müzakerelere devam ediyor.
Japonya’da mart başlarında meydana gelen ve nükleer tesislere de zarar veren depremin ardından, Sinop’taki nükleer santral için yapılan görüşmeler hedeflendiği hızda ilerleyemedi. Ancak bu durum bile hükümetin bu konudaki politikasını yeniden gözden geçirmesine yetmedi.
Reuters’a bilgi veren Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin, enerji çeşitliliği ve arz güvenliği için 2023’e kadar toplam 15 bin MW kapasiteli üç nükleer santralı devreye almaya hedeflediğini anımsatarak “Nükleer santralın yapılacağı üçüncü yer için birkaç yer ön plana çıkıyor. Bunların başında da Trakya bölgesindeki İğneada bulunuyor” dedi.
Yetkili, İğneada’nın deprem açısından en güvenli bölgelerden biri olduğuna vurgu yaptı.
Nükleer santrallarda soğutma sistemi olarak deniz suyunun kullanılması çok önemli olduğu için üniteler deniz kıyısına yapılıyor.
Kaynak: Haberlink