15 Ocak 2014 Çarşamba

SS Ay davasında "Yeter dosyası" kabul edilmedi

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay'ın, ETHA hakkında açtığı davada, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, gözaltında işkenceyle öldürülen Süleyman Yeter'le ilgili gerekçeli kararı mahkemeye sunuldu. Hakim, Sedat Selim Ay'ın söz konusu davaya taraf olmadığını iddia etti. Oysa, Süleyman Yeter davasında hüküm giyen polisler, Sedat Selim Ay'ın emrinde çalışıyordu.


İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay'ın, ETHA hakkında açtığı "iftira ve hakaret" davasının 3. duruşması İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada, Gezi soruşturmasından tutuklu bulunan ETHA Yazıişleri Müdürü Goncagül Telek ve avukatları ile Sedat Selim Ay'ın avukatı hazır bulundu. Duruşmaya ETHA emekçileri de katıldı.

Hakim Mustafa Yılmaz, Tekirdağ ve Edirne hapishanelerinde bulunan Bayram Namaz ve Ali Haydar Saygılı'nın tanık sıfatıyla alınan ifadelerinin mahkemeye ulaştığını bildirdi. Namaz ve Saygılı, ifadelerinde Sedat Selim Ay'ın başında bulunduğu TİM tarafından işkence gördüklerini anlattı.




Duruşmada taleplerini sunan Telek'in avukatı Sezin Uçar, Sedat Selim Ay'ın duruşmaya gelmesi talebini yineledi. Uçar, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Arif Çelebi ve Kırıklar F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Mustafa Öner'in tanık olarak ifadesinin alınmasını istedi. Av. Uçar, aynı zamanda İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, gözaltında işkenceyle öldürülen Süleyman Yeter'le ilgili gerekçeli kararını mahkemeye sundu ve dosyadaki tanıkların dinlenmesini talep etti. Uçar, söz konusu davada Sedat Selim Ay'ın emrinde çalışan iki polisin, Yeter'i işkenceyle öldürmekten hüküm giydiğini hatırlattı.

Sedat Selim Ay'ın avukatı Cemalettin Mutlu, taleplere itiraz etti. Suçun "basın yoluyla hakaret" olduğunu söyleyen Mutlu, tanık ifadelerinin davanın esasına ilişkin olmadığını ve kararı etkilemeyeceğini, davayı uzatma amacı taşıdığını ileri sürdü. Mutlu, delillerin toplandığını belirterek, hüküm verilmesini istedi.

"GERÇEĞİN TESPİT EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Bunun üzerine söz alan Av. Gülhan Kaya, davanın başından bu yana Sedat Selim Ay'ın işkenceci olduğunu söylediklerini ve tanıkların bunun için dinlendiğini belirtti. O dönem sistematik işkence yapıldığını kaydeden Kaya, "Sedat Selim Ay'ın işkenceci olduğunun tespit edilmesini istiyoruz. Bu gerçeğin ortaya çıkması ile hakaret suçu ortadan kalmış olacak" dedi. Av. Kaya, bu nedenle tanıkların dinlenmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Hakim Mustafa Yılmaz, Sedat Selim Ay'ın zorla getirilmesi talebini bir kez daha reddetti. Yargılamayı uzatma amacı taşıdığı iddiasıyla yeni tanıkların dinlenmesi talebini de reddeden hakim Yılmaz, Süleyman Yeter davasında Sedat Selim Ay'ın taraf olmadığı gerekçesiyle dosyanın istenmesi ve dosyadaki tanıkların dinlenmesi talebini de kabul etmedi.

Duruşma 5 Şubat Çarşamba günü saat 13.30'da ertelendi.

Kaynak: ETHA