17 Ocak 2014 Cuma

Hayvanlar, insan eğlencesi ya da çıkarı için kullanılamaz!

"Cinayet" adlı televizyon dizisinde bir köpeğin anesteziye alınarak ölü süsü verilip teşhir edilmesi, yine klasik bir insanmerkezcilik örneği olarak karşımıza çıktı. Hiçbir hayvan, ne eğlence ne de insan menfaati için kullanılabilir; hakları yok sayılamaz. İnsanlık, türlü bahanelerle ve göstermelik tedbirlerle bu suçlarını meşrulaştırmaya, suçlarının üstünü örtmeye çalışsa da şiddeti ne olursa olsun hiçbir insanmerkezci söylem kabul edilmemeli, reddedilmelidir. Kanal D yönetimini ve Cinayet dizisi yapımcılarını, bu suça ortak olan oyuncuları bir kez daha kınıyoruz!

Yeryüzüne Özgürlük Derneği

___________________________________

Köpeklere, kedilere, atlara kıymayın efendiler!

'Cinayet' dizisindeki toprağa gömülü köpek sahnesi tepki çekmişti. Yapım ekibi köpeğe herhangi bir zarar gelmediğini açıkladı ancak uzmanlar uyutulmuş olsa bile bir köpeğin bu şekilde kullanılmasına karşı çıkıyor.


Köpekler, kediler, atlar, kuşlar… Dizi, film ve reklam sektöründe sıklıkla kullanılan bu hayvanların ortak noktası suiistimal edilmeleri... Konuyu yeniden gündeme getiren ise geçen hafta ilk bölümüyle ekrana gelen ‘Cinayet’ dizisinde kullanılan Kont isimli labrador cinsi köpek... İki dedektifin hayatını konu alan dizinin bir sahnesinde Kont, ormanlık alanda narkoz verilip toprağa gömülmüş halde görünüyordu. Peki, eğlence sektöründe hayvanların bu şekilde kullanılması doğru mu? Günlerdir tartışılan konuyu, uzmanlarına sorduk...

Çok zorunlu olmadığı müddetçe hayvanların uyutulmaması gerektiğini söyleyen Veteriner Hekim Timur Ergin, dizinin çekimleri sırasında Kont’un yanında tek bir veterinerin bulunmasını eleştiriyor. Klinik ortamında yapılmayan sakinleştiricinin büyük sorunlara yol açabileceğinin altını çizen Ergin, hayvanın aniden solunum ya da kalp yetmezliğine girmesi halinde veteriner hekimin yeterli olamayacağını, yanında mutlaka ekibinin ve cihazların olması gerektiğini anlatıyor.

Köpek psikoloğu Tamer Dodurga ise çekim sırasında uyutulmuş olduğu için Kont’un psikolojisinin kalıcı olarak etkilenmeyeceğini ancak bir köpeğin sağlık sorunu dışında sadece eğlence amaçlı uyutulmasını etik bulmadığını belirtiyor.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği aktivisti Burak Özgüner de hayvanların filmlerde ya da insan eğlencesi alanında kullanılmasını tasvip etmeyenlerden. “İnsan menfaati için hayvanlar kesilip biçiliyor, psikolojik deneylere maruz kalıyor. Hayvanlar her şekilde hor görülür, sömürülür ya da hakları ihlal edilirken insanlar gıklarını çıkarmıyor. Ama konu insan menfaatine geldiğinde hayvanların her şekilde kullanımında hiçbir sakınca görülmüyor” diyen Özgüner, sözkonusu sahneyi etik dışı buluyor.

Özgüner, hayvanın ölü vaziyetine getirilip dekor malzemesi yapılmasını kabul etmediğini aktarırken köpek eğitmeni Ali Yeşilırmak da dizi için maket kullanılabilecekken canlı hayvan kullanılmasına itiraz ediyor: “Köpeğim Max’le bir film çektik. Filmde Max’e çarpma sahnesi vardı, 25 bin lira verildi maket yapımı için. Halbuki iki saniye göründü ya da görünmedi. Bunlara dikkat edilmeli.” Hayvanların sadece sağlık amaçlı uyutulması gerektiğini söyleyen Yeşilırmak, bir örnek veriyor: “Hayvanın dişi sallanıyordur ama ağzını açtırmıyordur. Dişini çekmek için genel anesteziye gerek kalmadan 10 dakika uyutan bir ilaç verilebilir. Hayvan sadece bunun gibi basit işlemlerde uyutulmalıdır. Dizi ise ticari ve insanların gelir sağladığı bir konu. Söz konusu görüntüyü kabul etmek mümkün değil!”

‘Eğitimli köpek kullanılmalı’

Dizi ve film sektöründe ayrıca yapımcı ve yönetmenlerin kendilerini yormayacak, eğitimli köpekleri tercih ettiğini anlatan Yeşilırmak şöyle devam ediyor: “Eğitimli bir köpek sete eğitmeniyle gider, oyun gibi eğitimini yapar, sete gittiğinin farkında bile değildir. Artık ondan her ne isteniyorsa, beklemesi mi gerekiyor, havlaması mı gerekiyor, onu yapar... Eğitimli olduğu için de uyutulmasına da gerek yoktur. ‘Cinayet’teki sahnede gerçek süsü verilmek istenmiş ama normalde ‘Öl’ komutu bilen eğitimli bir hayvana ‘Öl’ dediğiniz zaman ölmüş gibi yatar. Belki gözleri açık olur ama gözlerini göstermeden çekilebilir ya da sonradan bilgisayarla halledilebilirdi.”

‘Çekim sadece 1 dakika sürdü’

Kont’un toprağa gömülü görüntüsünün büyük tepkilere yol açmasının ardından, yapımcı firma Adam Film, Kont’un bir veteriner eşliğinde sette bulunduğunu ve sahnenin veteriner gözetiminde kısa süreli uyutularak çekildiğini açıkladı. Kanal D’de ekrana gelen dizinin yapım sorumlusu Bahadır Atay ise dün bir gazeteye Kont’un sahne çekildikten sonra karavanda ayılmasının sağlandığını ve dizide görünen çürümüş köpek görüntüsü için bilgisayar efekti kullanıldığını söyledi.

‘Cinayet’te rol alan oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan da Twitter üzerinden bir açıklama yapmış ve “Sette sahibinin de gözetiminde, veteriner tarafından Kont’a uçakta seyahat edecek hayvanlara yapılan ve etki süresi 8-10 dakika olan –narkoz vs. değil- yatıştırıcı bir iğne yapıldı. Çekim bir dakika sürdü, Kont uyanırken üşümemesi için –veterinerin uyarısı doğrultusunda- battaniye içinde karavana alındı. Karavanda sıcak ortamda uyandı. Bu sürecin tamamı kamera arkası ekibi tarafından kaydedildi. Çekim sırasında Kont’a morarmış görünmesi için makyaj uygulanmadı. İzlediğiniz görüntü –dili de dahil- çekim sonrası bilgisayar -color correction- programları kullanılarak elde edildi. Kont setten sahibi ve veterineriyle geldiği gibi sağlıkla ayrıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Haber: İpek İZCİ
Kaynak: Radikal