13 Ocak 2014 Pazartesi

"Air France boykot" yazan hayvan aktivistlerine Beşiktaş'ta gözaltı

Beşiktaş Darphane'deki Air France - KLM genel müdürlüğü çevresindeki kaldırımlara "Cehenneme Giden Yol" ve "Hayvan Deneylerine Son! Air France KLM boykot" yazıları yazan hayvan özgürlüğü aktivistlerinin Beşiktaş Emniyeti'ne götürüldüğü ortaya çıktı. 

Air France - KLM maymunları doğal ortamlarından koparıp Batı'daki deney laboratuvarlarına taşımaya devam eden tek büyük havayolu firması olarak yıllardır dünya çapında eylemlere konu oluyor.


Olay 7 Ocak Salı gece yarısı gerçekleşti. Boykot etmenin ve ifade özgürlüğünün tartışılamaz hakları olduğunu belirten aktivistler, Beşiktaş'ta devriye gezen polisler tarafından "aralıksız olarak gelen 155 şikayetleri" gerekçe gösterilerek karakola götürüldü. Yaklaşık 2 saat boyunca hangi maddeden ötürü eylemcileri cezalandıracaklarını bulamayan emniyet yetkilileri sonunda kabahatler kanunundaki çevreyi kirletme maddesi gereğince iki eylemciye 88'er TL idari para cezası kesti.

Karakoldaki polislerin eylemcilere suçsuz olduklarını bildiklerini, ancak 155'e gelen ısrarlı çağrılar meseleyi üst makamlara taşıdığı için sembolik bir ceza kesmek zorunda olduklarını söylemesi dikkat çekti. Karakolda şiddet görmediklerini bildiren aktivistlere göre bunun sebebi hayvan özgürlüğü meselesinin devletin gözünde "siyasi" olmaması. İsmini vermek istemeyen bir eylemci "Emniyet amiri bir ara bizim boykota katılır gibi konuştu; özellikle de protesto ettiğimizin Fransız havayolları olduğunu duyunca" diyerek durumu özetledi.

Eylemcilerin sokaklara yazdığı Cehenneme Giden Yol adlı siteden alınan bilgilere göre, Asya ve Afrika'daki ormanlardan Batı'ya uçak bagajlarındaki kafeslerde taşınan maymunların beşte dördü yakalanırken veya yolda ölüyor. Air France - KLM'nin taşıma ısrarının arkasında ise yönetim kurulundaki bazı üyelerin ilaç endüstrisi ile yakınlığı yatıyor. Boykotun çeşitli eylemlerle sürmesi gerektiğini kaydeden Yeryüzüne Özgürlük Derneği ise herkesi 0212 310 19 19'u arayarak boykotu firmaya bildirmeye ve #boykotAirFranceKLM hashtag'i ile Twitter'dan yaygınlaştırmaya çağırdı.

Geçen hafta boykotu başlatan eylem şöyleydi: https://www.youtube.com/watch?v=TnlNOGsYZOo