4 Ocak 2014 Cumartesi

Erkekler Aralık'ta 25 Kadın Öldürdü

bianet'in çetelesine göre, erkekler Aralık’ta 25 kadın öldürdü. Kadınların yüzde 16’sı şikayette bulunmalarına rağmen, yüzde 20’si boşanmak istedikleri için öldürüldü.


bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Aralık’ta 25 kadın ve 2 erkeği öldürdü; yedi kadına tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu; 41 kadına şiddet uyguladı; dokuz kadına cinsel tacizde bulundu.

Kadınların yüzde 16’sı şikayette bulunmalarına ya da koruma kararı çıkartmalarına rağmen; yüzde 20’si boşanmak istedikleri için öldürüldü.

Tecavüzlerin/tecavüz girişimlerinin yüzde 71’i evde, tacizlerin yüzde 66’sı sokakta yaşandı.

Cinayet

Erkekler Aralık’ta 18 ilde 25 kadın ve 2 erkek öldürdü.

Kadınların yüzde 16’sı şikayette bulunmalarına ya da koruma kararı çıkartmalarına rağmen; yüzde 20’si boşanmak istedikleri için öldürüldü.

Cinayetlerin ardından dört erkek teslim oldu, beşi intihar etti.

Kadınların yüzde 56’sı kocaları ve eski kocaları tarafından öldürüldü: Yedi kadını kocaları, beşini boşanmak istedikleri kocaları, ikisini eski kocaları, üçünü sevgilileri, ikisini eski sevgilileri, ikisini iş arkadaşları, ikisini oğulları, birini damadı, birini babası öldürdü.

Aralık’ta cinayetlerin yüzde 56’sı ateşli silahlarla işlendi. Boğarak öldürme vakalarındaki artış dikkat çekti. Cinayetlerin 14’ü ateşli silahlarla (8’i tüfek, 6’sı tabanca), beşi bıçakla, üçü boğarak, biri işkenceyle, biri baltayla, biri darp ederek işlendi.

Aralık’ta katillerin yaşları 24 ila 63, öldürülen kadınların yaşları 15 ila 77 arasında değişti.

En çok kadın katli Antalya’da yaşandı. Kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Antalya (5),  Antep, Bursa, Çorum (2), Edirne, Erzurum, Isparta, İstanbul (3), İzmir, Kastamonu, Kırşehir, Konya, Mersin, Rize, Sakarya, Uşak ve Yalova.

Tecavüz

Erkekler Aralık’ta altı ilde yedi kadına tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu.

Tecavüzlerin/tecavüz girişimlerinin yüzde 71’i evde gerçekleşti. Beş kadın evde, biri sokakta, bir kız çocuğu okulda tecavüze uğradı.

İki kadına arkadaşları, birine eski komşusu, birine komşusu, birine eski kocası, birine sevgilisi, birine tanımadığı erkekler tecavüz etti.

Tecavüzcülerin yaşı 17 ila 32, tecavüze uğrayan kadınların yaşları 15 ila 23 arasında değişti.
Aralık’ta tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Antalya, Düzce, Osmaniye, Uşak ve Zonguldak (2).

Şiddet – yaralama

Aralık’ta erkekler 16 ilde 41 kadına şiddet uyguladı.

Eski kayınpederi tarafından silahla ağır yaralanan ve kocası öldürülen bir kadın, daha önce şikayette bulunmuştu. Karısını bu ay içinde dördüncü kez darp eden koca ise yine serbest bırakıldı.

Beş kadın ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı; iki kadına koruma kararı verilirken biri sığınmaevine yerleştirildi. Dört kadın, darp edildikten sonra gasp edildi.

Kadınların yüzde 41’i kocalarından şiddet gördü. 17 kadına kocaları, sekizine erkek akrabaları (baba, oğul, kardeş, kayınpeder), yedisine tanımadıkları erkekler, birine sevgilisi, birine eski sevgilisi, birine eski kocası, birine arkadaşı, üç kadın öğretmene ise öğrencilerinin aileleri şiddet uyguladı.

Aralık’ta şiddet gören kadınların 36’sı darp edildi, üçü bıçak/baltayla, ikisi ateşli silahlarla yaralandı.

Şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 16 ila 74; şiddet gören kadınların yaşları 15 ila 60 arasında değişti.

En çok şiddet Kocaeli’de yaşandı. Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (4), Ankara (2), Aydın (2), Balıkesir (3), Çorum (2), İstanbul (6), Kastamonu, Kayseri (2), Kocaeli (9), Konya (2), Mersin, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon (3) ve Uşak.

Taciz

Aralık’ta erkekler altı ilde dokuz kadına cinsel tacizde bulundu.

Bir kadın tacizcisi hakkında tedbir kararı çıkartmış, biri ise defalarca şikayette bulunmasına rağmen hiçbir önlem alınmamıştı.

Tacizlerin yüzde 66’sı sokakta yaşandı. Altı kadın sokakta, biri evinde, biri işyerinde, biri telefon aracılığıyla tacize uğradı.

Kadınların yüzde 55’i tanımadıkları, yüzde 45’i tanıdıkları erkeklerce taciz edildi. Beş kadını tanımadıkları erkekler, ikisini eski sevgilileri, birini akrabası, birini ise iş arkadaşı taciz etti.

Aralık’ta tacizcilerin yaşı 20 ila 28, taciz edilen kadınların yaşı 16 ila 32 arasında değişti.

Taciz vakalarının yaşandığı iller Adana (2), Alanya, Ankara, İstanbul (2), İzmir ve Urfa (2).

Şiddetin doğurduğu şiddet

Aralık’ta iki ilde şiddet, şiddeti doğurdu.

Bir kadın, kendisine ve çocuklarına şiddet uygulayan kocasını öldürüp intihar etti.

Bir erkek ise, kızına tecavüz eden ve tutuksuz yargılanan kişiyi öldürdü.

Bölgelere göre

Aralık’ta 31 ilde 82 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet yine Marmara’da yaşandı.

82 şiddet vakasından 29’u Marmara, 19’u Akdeniz, 14’ü Karadeniz, dokuzu İç Anadolu, yedisi Ege, üçü Güneydoğu Anadolu ve biri Doğu Anadolu Bölgelerinde gerçekleşti.

Kaynak: Bianet

* bianet'in erkek şiddetinin Aralık rapounun detayları için tıklayın.

ERKEK ŞİDDETİ ARALIK 2013: Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor