6 Ocak 2014 Pazartesi

Deri Ekolojik Bir Ürün Değildir!

Türkiye'deki "Organize Deri Sanayi Bölgeleri"nin insana ve doğaya verdiği zararların haritası!


Haritayı buradan inceleyebilirsiniz.

Kullandığınız, giydiğiniz derilerin ekolojik olduğunu mu düşünüyorsunuz? Öyleyse bu yazıyı mutlaka okuyun ve haritayı inceleyin! 

Deriler ve kürkler tabaklanırken envayi çeşit kimyasallar kullanılır. Bu zehirli kimyasalları soluyan işçiler kanser olur. Deri fabrikasına bir kez gidenler, kokudan duramaz ve hemen oradan ayrılmak ister! Bu fabrikalarda kopuk parmaklı deri işçileri sıradan bir olaydır ve işçilerin yüzünden kimyasalı görebilirsiniz! 

Bu listeyi oluştururken özellikle organize sanayi bölgelerini almak istedik, yoksa Türkiye'de yüzlerce deri fabrikası var. Listedeki bütün organize deri sanayi bölgelerinin kıyı kenarlarında ya da nehir yakınlarında olduğunu göreceksiniz. Bunun sebebi, kimyasal atıkların doğrudan denize, nehirlere, göllere atılmasıdır! Bu kimyasallar yüzden suyun içinde yaşayan bütün deniz canlıları ve sudan beslenen diğer bütün hayvanlar zehirlenerek ölür! Balıklar sudaki kimyasaldan kurtulmak için, kendilerini dışarı atmaya çalışır! Tarımda kullanılan bu sular yüzünden bölge halkı da zehirlenerek kanser olur! (Kanser oranları raporlarını lütfen okuyunuz)

Deri ve kürk sanayisi hayvanlar için katliam, işçiler ve bölge insanları için kanser; nehirler, dereler ve denizler için ekolojik yıkım demektir!

Not 1: İstanbul'da bu yıl 8. düzenlenen İstanbul Deri Fuarı Raporu'na göre bu yıl Fuar'a 64 ülke, 12,743 ziyaretçi katıldı. Fuara katılan firmaların en başında kimya şirketlerinin olması ise çok manidar! Fuar'la ilgili çarpıcı bilgileri buradan okuyabilirsiniz: 

Not 2: İstanbul Deri Fuarı (İDF) yıllardır çevre ve hayvan aktivistleri tarafından aralıksız protesto ediliyor.

6. İDF: http://www.youtube.com/watch?v=ewWgWr9mHSM
7. İDF: http://www.youtube.com/watch?v=6ZAL9XLnnAc
8. İDF: http://www.youtube.com/watch?v=Uc5CWF9nJFY

Not 3: Bu fuarın bu kadar ilgi çekmesinin tek nedeniyse, Avrupa'da ekolojik felaketler yüzünden kapatılan deri firmaları geliyor. Avrupa'da yıllardan beri yapılan eylemler, insanların isyanları, devletlerin biraz olsun politikasını değiştirmeye neden oldu. Ancak fabrikalar kapatılsa da insanların deri ya da kürk fetişi son bulmadı! Kendi ülkelerinde belki dereler kirlenmiyor ama ihracat edilen ürünlerle başka toprakların kirlenmesine neden oluyorlar!

Özetle yeryüzünün bir bütün olduğunu anlayamayan devletler katletmeye devam ediyor!

Kirliliğin resmi!


Manisa ve Denizli Organize Deri Sanayi'nin kirlettiği Gediz ve Büyük Menderes nehirlerine akıtılan kimyasallar, Bafa ve Azap göllerinden sonra Azmak nehrini de kirletti. Nehirlerdeki kimyasal zehir yüzünden balıklar kendilerini sudan dışarı atmaya çalışıyor! 






Isparta Organize Deri Sanayi'nin Sav deresinde yarattığı kirlilik.


Çorlu Organize Deri Sanayi'nin kirlettiği Ergene havzasının kirliliğinin %75'ine sanayi işletmeleri sebep oluyor. Nehirde artık hiç bir deniz canlısı yaşamıyor. Tarımda kullanılan sular ve nehrin kimyasal kokusu, bölge halkı ve işçileri zehirliyor. Bölgede araştırma yapan doktorlar, insanların bu kirlilik yüzünden kanser olduğunu ortaya çıkardı! İF İstanbul Film Festivali'nde gösterilen Gündöndü belgeseli, kirliliğin boyutunu gözler önüne seriyor. 




Balıkesir Gönen Organize Deri Sanayi Bölgesi'nin kirlettiği Gönen Çayı.


Bolu Gerede Organize Deri Sanayi'nin kirlettiği Hacılar Köyü yakınlarından geçen köyün doğal sulak alanı can çekişiyor.


Ekler:

* Deri sanayisinde kullanılan kimyasalların çevre ve insan sağlığına verdiği zararların raporunu buradan okuyabilirsiniz.

* Ayağınıza, üzerine giydiğiniz deri ve kürklerdeki kimyasallar sağlığınızı tehdit ediyor! Deri ve kürkün nasıl elde edildiğini öğrenmek için lütfen burayı tıklayın. 

Kaynak: Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi