Selendi'de Romanlara yönelik lince dönüşen saldırıyla ilgili üç yıldır devam eden davanın 9. duruşmasında sadece ifadelerin alınması tamamlanabildi.
Manisa'nın Selendi ilçesinde Romanlara yönelik saldırının üçüncü yılında ancak ifadelerinin alınması tamamlanabildi.
Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 80 sanıklı davanın 9. duruşmasında mağdur ve sanıkların ifadelerinin alınması tamamlandı.
17 Mayıs'ta devam edilecek davada, tanık polislerin ifadesi alınacak.
bianet'e konuşan avukat Hilal Küey, "nefret suçu" olarak nitelendirilmesi gereken olayla ilgili devlet görevlileri hakkında en başta takipsizlik verildiğini hatırlatarak üç yılda devam eden davada henüz somut bir ilerleme kaydedilemediğini belirtti.
Sorumluların yaşam düzenin değişmediğini ancak Romanların Salihli'ye göç etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Küey, yaşam düzenleri bozulan Romanların adalet beklediğini sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Selendi'de yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan olaylar, kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlanmasına dönüştü.
5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece, Manisa'nın Selendi ilçesinde 35 yıldır yaşayan, 75 kişilik Roman topluluğuna, "Selendi bizimdir bizim kalacak" "Burası Selendi buradan çıkış yok" "Çingeneler buradan gitsin" gibi sloganlar eşliğinde yaklaşık bin kişi saldırdı.
Roman evleri, çadırları, arabaları yakıldı, yıkıldı, tahrip edildi. Polis yetersiz kaldı. Romanlar Jandarma gücüyle kurtarıldı. Selendili Romanlar, Manisa'nin Salihli ilçesine göç ettirildi.
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya karıştıkları iddia edilen 80 sanık hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "kamu malına zarar vermek", "mala zarar vermek", "silahla tehdit", "2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçlarından 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Kamu güvenliği sebebiyle davanın Uşak'ta görülmesine karar verildi.
* bianet'in Salihli'ye yerleşmek zorunda kalan Romanlarla geçen yıl yaptığı haberi için tıklayınız.
Kaynak: Bianet