19 Şubat 2013 Salı

Samsun ve Sinop Saldırılarına Tepkiler


Kitle örgütleri ve siyasi partiler Karadeniz turundaki Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin saldırıyı kınadı.

"Çözüm için müzakere, barış için kardeşlik" kampanyasını anlatmak amacıyla çıktığı Karadeniz turuna çıkan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin saldırıya uğramasına kitle örgütleri de tepki gösterdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Halkevleri, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Emek Partisi (EMEP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Sinop ve Samsun'daki saldırıları kınadı.

Siyasi partiler ve dernekler saldırıları basın açıklamaları ve yürüyüşlerle de protesto edecek. TKP saat 17.00'de Kadıköy Altıyol'da toplanıyor; Halkevleri saat 18.30'da Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi'nin önünden Şişli AKP binasına yürüyecek; HDK saat 19.00'da emek örgütleriyle beraber Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyerek Sinop ve Samsun'daki saldırılar ile KESK'e yönelik DHKP-C operasyonunu protesto edecek.




TKP: İkinci Madımak girişimi sürüyor

* İkinci Madımak girişimi sürüyor. Samsun TKP il binasında 40 TKP'li kuşatılmış durumdadır.

* İçişleri Bakanlığı, Valilik ve polis hiçbir önlem almamaktadır. Arkadaşlarımız sayısı bini aşan ve artan faşist güruha karşı direnmektedir.

DİSK: Hükümet saldırıları teşvik ediyor

* Hükümet Kahramanmaraş, Çorum, Sivas, Gazi Mahallesi ve diğer benzer katliamlara karşı sergilediği tutumla, insanlık suçlarının ortağı olmakta, birçok ilde ve son olarak da Sinop ve Samsun'da yaşandığı gibi adeta katliamları ve ırkçı/gericiliği teşvik eder bir pozisyonda durmaktadır.

İHD: Güvenlik güçleri tepkisiz

* Küçük büyük barışçıl gösterilere vahşi biçimde saldırıp, on binlerce kişiyi dağıtan, uzaklaştıran güvenlik güçleri Sinop'ta onlarca linç girişimcisini saatlerce dağıtmamış, Sivas Madımak katliamını çağrıştıran bir ortam yaratmıştır.

* Ülkede ve dünyada barış sözünü ağzından düşürmeyenler kendi vatandaşlarını panzerler altında ezmekte, öldürmekte, dövmekte, linççilere teslim etmektedir.

Halkevleri: AKP "barış" diyor ama saldırıyor

* Tayyip Erdoğan,  "yerel seçim" sürecini başlatıp vaatlerini ardı ardına sıralayan konuşmalar yapmaya, mavi boncuk dağıtmaya  devam ederken; barış süreci adı altında savaş politikalarına, ırkçı ve milliyetçi saldırıların zeminini hazırlamaya, bir yandan da emek ve demokrasi mücadelesi örgütlerine saldırmaya devam ediyor.
EMEP: Sorumluluk hükümet ve yetkililerde

* HDK'nin yerel örgütleri ve ziyaretçi heyet, burada ve gezinin bundan sonraki sürecinde, halktan olumsuz bir tepki beklememektedir. Bu tür provokasyonları önleme görevi de valilere ve yerel yöneticilere düşmektedir.

* Gezinin yarıda kesilmesine yol açacak ya da ziyaretçilere zarar verecek saldırıların sorumluluğu, AKP Hükümeti ve yerel idari yöneticilerde ve mülki amirlikler olacaktır.

* Çünkü bu heyet, Karadeniz illerine, Türkiye'de barış ve kardeşliğin tesisi için gitmiştir. Aşırı milliyetçi odaklar ve kontra örgütlenmesi ise, "şehit cenazeleri"nin rantından yararlanmayı sürdürmek istiyorlar.

Yeşiller ve Sol Gelecek: Saldırılar boşuna çabadır

* Milletvekillerine yönelik bu saldırı, savaştan beslenenlerin içine girdikleri telaşın bir ürünüdür. Bu saldırı Sinop'taki milliyetçi ve ulusalcı marjinallerin işidir ve yöre halkına mal edilemez.

* Belirtileri bir gün önceden ortaya çıkan ve arkasında CHP ve MHP'nin yerel yöneticilerinin rolü bulunduğu alenen görünen bu ırkçı, milliyetçi ve ulusalcı saldırı Türkiye'yi geride bıraktığı karanlık ve kanlı döneme yeniden çekme çabasıdır. Ama bu çaba boşunadır. Barış isteği ve azmi dalga dalga yayılıyor. Kimse bunun önüne geçemez.

* Hükümetten bu saldırının arka planındaki sorumluları açığa çıkararak yargıya teslim etmesini ve söz konusu milletvekillerinin gezilerinin güvenliğini çok daha titiz bir şekilde sağlamasını istiyoruz.

* Samsun'da yaşananlara da hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Hükümet bunlara seyirci kalmamalıdır. İlerleyen saatlerde saldırının nasıl bir mahiyet alacağı belirsizdir.

ÖSP: "Tahammül etmeyiz" mesajı veriliyor

* Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Kürt meselesini "barışçıl çözmede kararlıyım" diyen herkesin bu saldırı üzerine düşünmesi gerekiyor!

* Verilmek istenen mesaj, Karadeniz halkının meselenin çözümüne hazır olması bir yana, HDK heyetinin bir basın toplantısı yaparak çözüm için görüş ve önerilerini sunmalarına bile "tahammül etmeyiz"!

* Karadeniz'e "yüreklerini ellerine alarak" giden heyete Sinop'ta bir grup ırkçı ikinci bir Sivas yaratmak amacıyla yanıt vermiştir. Elbette bu saldırı tüm Karadeniz, tüm Sinop halkına mal edilemez, etmiyoruz da. Ama Karadeniz özelde de Sinop halkını ilerici,  demokrat, sosyalist güçlerini güçlü bir tepkiyle bu ırkçı saldırıyı kınamaya çağırıyoruz!

Kaynak: Bianet