3 Aralık 2013 Salı

Avukat Çetin: Bu Davada Toplumun Yargıya Güveni Yara Aldı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen Dink davasının 2. duruşmasında sanık Tuncel cinayetten "Akyürek ve çetesinin" sorumlu olduğunu söyledi. Mahkeme sanık İskender hakkında yakalama kararı çıkardı.


HRANT'IN ARKADAŞLARI: "Cinayete İlişkin İpuçlarını Yargı Değerlendirmiyor"

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın ikinci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ersin Yolcu ile tutuksuz sanıklar Osman Hayal, Zeynel Abidin Yavuz ve Tuncay Uzundal katıldı. Sanıklardan sadece Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu ile Dink ailesi avukatları duruşmada bulundu.

Savunması alınan Tuncel, Dink cinayetini işleyen organizasyon tarafından yönlendirildiği şüphesi taşıdığını belirterek, "Bu organizasyonun adı ne bilmiyorum. Bu yapı kendilerini yargılatmamak için mahkemenizi figüran olarak kullanmaktadır" dedi.

Tuncel: Sorumlu Akyürek ve çetesi

Tuncel, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın Dink’in katili Ogün Samast’ı konuşturduğunu ancak dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek’in kayıtları sildiğini söyledi.

“Ramazan Akyürek soruşturmanın genişlemesini engelledi. Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ise delillerin karartıldığı sırada milletvekiliydi. Bir milletvekili bu organizasyonu karartamaz."

Tuncel, Dink cinayetinin “Ramazan Akyürek'in çetesi ve Trabzon Jandarması'nın yaptığı bir operasyon” olduğunu ifade etti.

“Polis toplumun güvenliğini sağlaması gereken bir yapı olmasına rağmen bir cinayet şebekesi gibi çalışmaktadır. Ben hepsine iyilik ettim ama bana kaypaklık etti.

“Ramazan Akyürek’in tek başına bu organizasyonu kurup yönetecek yeteneği bulunmaktadır. İstanbul Emniyeti yanıltılmıştır. Cinayeti engelleyebilecek ve aydınlatabilecek durumdadır. Ali Fuat Yılmazer ise kayıtları silerek kendisine ulaşılmamasını engellemiştir.

"Bu iki kişi cemaatin üstündedir. Bunların AKP'li oldukları söylenmektedir. Ancak, Dink cinayetinin ortaya çıkması için başbakanın gayreti ortadadır. Başbakanlık teftiş kurulu raporunu hazırlanmıştır. Oslo görüşmelerini açığa çıkaran, şike, Redhack, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda da bu iki şahsın imzası vardır. KCK operasyonlarını yaparak on binlerce kişiyi tutuklamışlardır.”

Tuncel "Ben cinayetin engellenmesi için elimden geleni yaptım. Yasin'e yapmaması gerektiğini söyledim" dedi.

Çetin: Trabzon Emniyeti suça doğrudan iştirak etti

Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, Tuncel’in ifadelerini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Trabzon Emniyet’i 2004’ten bu yana doğrudan suça iştirak ettiler, cinayette doğrudan rol aldılar. Bu durum yargı boyutu da vardır. Mahkemeniz dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ali Öz’ün davasının birleştirilmesini reddetmiştir. Bu davada asıl zarar gören yargı sistemi ve toplumun adalete olan güvenidir.”

“Cinayetten önce cinayetin haberi yayınlandı”

Çetin, Dink öldürülmeden birkaç saat önce acikistihbarat.com adresinde cinayet ile ilgili bir haber yer aldığını, Dink öldürüldükten sonra bu haberin kaldırıldığını belirterek bu habere ilişkin soruşturma başlatılmasını, ayrıca Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan Dink ve Dink cinayeti ile ilgili tüm belgelerin ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan davada adı geçen tüm kişilere dair ellerindeki tüm bilgilerin istenmesini talep etti.

İskender hakkında yakalama kararı

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ise Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’nın cinayetin nasıl işleneceğini bildiğini, cinayetin işlenmesinde sorumluluğu olduğunu söyledi.

Mahkeme tutuklu sanıkların tümünün tutukluluğunun devamına, sanık Ahmet İskender hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Davaya 7 Ocak’ta devam edilecek.

Kaynak: Bianet