24 Ocak 2013 Perşembe

Selek'e Ağırlaştırılmış Müebbet

14. yılını dolduran Mısır Çarşısı patlaması davasında mahkeme başkanının mahkumiyeti gerektirecek bir delil olmadığını vurgulayarak verdiği muhalefet şerhine rağmen, Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.



14. yılını dolduran Mısır Çarşısı patlaması davasında Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, tutuklama yönünde yakalama kararı çıkartıldı.

Abdülmecit Öztürk Mısır Çarşısı davasından beraat etti. Daha önce mahkemenin Öztürk'e verdiği beraat kararı temyiz edilmediği için kesinleşti. Örgüt üyeliği suçlamasından ise 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Müebbet kararı oy çokluğu ile alındı. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu, mahkemenin direnme yetkisi olduğunu ve Pınar Selek hakkında mahkumiyeti gerektirecek bir delil olmadığını vurgulayarak karara muhalefet şerhi verdi.

Mahkeme, 22 Kasım'daki duruşmada Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararını kendi kendine temyiz etmiş, 13 Aralık'taki duruşmada Selek'in avukatları reddi hakim talebinde bulunmuş ancak bu talep de reddedilmişti.



Selek'e uluslararası destek

Duruşma öncesi yaklaşık 150 kişilik bir grup yargılamanın yapıldığı İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Fransa, Almanya, İtalya ve Avusturya'dan akademisyenler, feministler, LGBT'ler, hak savunucuları ve hukukçuların da katıldığı açıklamada Türkçe ve Fransızca pankartlar ve dövizlerle "Pınar Selek'e beraat", "Justice pour Pınar Selek" (Pınar Selek İçin Adalet) sloganları atıldı.

Nur Sürer'in okuduğu basın açıklamasında "Adaletin tanımı bizim için çok somut. Adalet, Pınar Selek'in ülkesinde özgürce yaşayabilmesi ve üretebilmesidir. Dahası biz kendimiz için böyle bir Türkiye istiyoruz. Bu hatadan dönülsün, yasalara uyulsun. Bir insanın hayatı beraat - müebbet sarkacında oynamasın" denildi.

Selek'e Strasbourg'daki öğrencileri de bir saat derse girmeyerek destek verdi.

57 avukat savundu

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava bugün saat 11.10'da başladı. Pınar Selek'i savunmak üzere 57 avukat salonda hazır bulundu. Mahkeme heyetinde hem beraat kararında direnen hakim, hem de beraat kararını bozan hakim yer alıyor.

Sanık avukatları iki talepte bulundu: Taleplerden ilki redd-i hakim kararı reddedilmiş olsa da" mahkeme heyetindeki yargıçların tarafsızlıklarını kaybetmelerinden dolayı mahkemeden nezaketen" geri çekilmeleriydi. İkinci talep ise beraatı bozma kararının geri alınmasıydı.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti tüm talepleri reddetti ve sanık avukatlarından esasa ilişkin savunmalarını istedi. Ancak sanık avukatları "yok hükmündeki bu karar karşısında esasa dayalı savunma yapmayı" reddettiler.

Avukat Akın Atalay "Savunma yapmamızı gerektirecek bir yargılama esası bulunmamaktadır. Bu nedenle esasa dair savunma yapmayacağız" dedi.

Avukatlar daha önce verilen beraat kararının nihai hüküm taşıdığını ifade ederken, avukatlardan Haydar Topal "Sanıklar mahkemenin verdiği beraata direnme kararı ile usulü kazanılmış hak elde etmiş oluyorlar. Bu karardan geri dönen mahkeme zaten mahkumiyet yönünde fikrini beyan etmiş oluyor. Ben bu hakimlerin hepsini tek tek reddediyorum" dedi.

Ardından avukatların esas hakkında savunma yapmayı reddetmesi üzerine 15 dakikalık ara verildi.

Aranın ardından aynı dava dosyasında örgüt üyeliğinden tutuklu yargılanan Maşallah Yağan'ın karar açıklanmadan önceki son sözü istendi. Sanık Yağan, "Siz kararınızı zaten vermişsiniz o yüzden ben savunma yapmayacağım" dedi.

Pınar Selek'in avukatlarından da son sözleri istendi. Avukat Bahri Belen "Biz son sözümüzü söylemiştik, mahkeme de son sözünü söylemiştir. Bu aşamada ayrıca bir son söz için usulen bir imkan yoktur" dedi. Mahkeme kararın verilmesi için tekrar ara verdi, kararın 15.00'da verileceği açıklandı.

"Böyle bir hukuk skandalı bir yerden dönecektir"

Kararın açıklanmasından sonra avukatların da katılımıyla Adliye'nin C Kapısı'nda bir basın açıklaması yaptı.

Ardından yurtdışı ve Türkiye'den hak savunucuları, İstiklal Caddesi'nde bulunan ve Pınar Selek'in kurucularından olduğu Amargi Kadın Akademisi'nden Galatasaray Lisesi'ne kadar "Pınar Selek yalnız değilidir" sloganlarıyla yürüdü.

Galatasaray'da yapılan açıklamada avukat Yasemin Öz "Bu dava daha bitmedi. Biz Yargıtay'a başvuracağız ve Pınar'ın beraatini geri alacağız. Çünkü Pınar'la birlikte Mısır Çarşısı patlamasından yargılanan iki sanık daha var. Pınar'ın aleyhindeki tek kanıt bu sanıklardan birinin, daha sonra işkence altında alındığını söylediği ifaesi ama bu davadan ceza alan tek kişi Pınar Selek oldu. Böyle bir hukuk skandalı bir yerden dönecektir. Bizim mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

Almanya, Fransa ve İtalya'dan davayı izlemeye gelen delegasyonlar adına da birer açıklama yapılırken, Selek'in mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi'nden ve Ankara'daki üniversitelerden sosyal bilimler öğrencileri de "Bu saldırı Pınar Selek'in kişiliğine değil, akademik çalışmalara, özgür düşünceye yapılmış bir saldırıdır. Bizler de sosyoloji öğrencileri olarak, yeni Pınar Selek'ler olarak, düşüncelerimizle varolmaya, devletin çizdiği sınırların dışına özgürce çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sosyal bilimler biat etmeyecek" dedi.

Dava kronolojisi için tıklayın.

Kaynak: Bianet