17 Ocak 2013 Perşembe

Festus Okey'i Öldüren Polise 20 Yıl Hapis İstemi

Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, Festus Okey'i öldüren polis Cengiz Yıldız'a verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasının bozulup, 20 yıl hapis istemiyle yargılanması yönünde görüş bildirdi.


Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, Festus Okey'i öldüren polis Cengiz Yıldız'a verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasının bozulup, 20 yıl hapis istemiyle yargılanması yönünde görüş bildirdi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Savcı Ali Özdeş Yargıtay 12. Ceza Dairesi'ne sunduğu tebliğnamede, sanık polisin "taksirle" değil, "olası kastla insan öldürmek"ten en az 20 yıl hapis istemiyle ceza alması gerektiğini savundu. Polisin, "Okey'i sorgulamak, korkutmak, gözdağı vermek, kişisel ego tatmini ve güç gösterisi" ile silahını doğrulttuğunu, "kişinin hayati noktalarına doğrultulmuş silahın ölüm sonucunu doğurabileceğini bilebilecek haldeyken olursa olsun düşüncesiyle hareket ettiğini" kaydetti.



Ne olmuştu?

Beyoğlu Emniyet Asayiş Büro Amirliği'nde 20 Ağustos 2007'de polis kurşunuyla öldürüldü. Okey'i vuran Cengiz Yıldız isimli polise Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Olay gecesi tutanağı hazırlayan kişinin de polis Yıldız olduğu ortaya çıktı. Yani Yıldız, önce Okey'i silahıyla vurmuş, ardından da bu olayın soruşturmasında görev üstlenmişti. Sanık Yıldız ve ekip arkadaşlarınca düzenlenen bu belge, delil olarak dosyaya kondu.

Olayda kullanılan silaha Sulh Ceza Mahkemesi el koydu. Ancak polis Yıldız, silahın iadesini istedi. Mahkeme talebini kabul etti, Yıldız açığa alınmadığı ve tam maaş almaya devam ettiği gibi, silahı da iade edildi.

Okey'in vurulduğu sırada giydiği gömlek kayboldu. Gömlek, silahın hangi mesafeden ve hangi açıdan ateşlendiğini göstermesi bakımından çok önemli bir delildi.

Mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatı Güray Dağ hakkında suç duyurusunda bulundu.

Göçmen Dayanışma Ağı, yargı sürecinin uzadığına ilişkin şikayeti suç duyurusununu konusu oldu. Avukat Dağ'a da "dava sürecini eleştirdiği" için dava açıldı.

Davanın 13 Aralık 2011'de görülen 16. duruşmasında polis memuru Yıldız dört yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Kaynak: Bianet