Anadolu Adalet Sarayı 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5. duruşmasına 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Şerafettin Şenol katılmazken, köpeğe bakan Tülin Palay duruşmada hazır bulundu. Duruşmada tanık olarak dinlenen polis memuru Kadir Güllü yaşanan olayı doğrularken, diğer dinlenen tanıklar ise köpeğin mağdur olduğunu dile getirdi.
HAKİM: HIRSIZLIK SUÇUNDAN BU CEZAYI VERDİM VE ERTELEMEDİM
Tanıkları dinledikten sonra kararını açıklayan mahkeme hakimi Tamer Akgökçe sanığa 2 yıl 6 ay ceza verdiğini ve bu cezanın ertelenmeyeceğini açıkladı. Duruşma salonunda bulunan ve çoğunu hayvan hakları aktivistlerinin ve gönüllülerinin oluşturduğu izleyiciler, kararı ayakta alkışladı.
Hakim davanın hırsızlık suçundan açılmış olmasının büyük şans olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef hayvanlara kötü muameleye fazla ceza verilmiyor. Bu nedenle hırsızlık suçundan bu cezayı verdim ve ertelemedim" dedi.
“SONUNDA KAZANDIK"
Duruşma sonrasında adliye önünde açıklama yapan Ayşa isimli köpeğe bakan Tülin Palay karardan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek, “Sonunda kazandık. Ayşa içindi tüm çabam. İnşallah bu bir ders olur herkese ve bir daha böyle şeyleri yaşamayız" dedi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Olay, Tülin Palay’ın kimlik çıkararak bakımını üstlendiği Ayşa isimli köpeğinin 2011 yılının Temmuz ayında 60 yaşındaki Şerafettin Şenol tarafından arabayla kaçırıldığını görmesiyle başladı. Tülin Palay’a göre, polisler tarafından sanık Şerafettin Şenol suçüstü yakalandı. Çıplak şekilde yakalanan Sanık Şerafettin Şenol'a suçüstü yapan kolluk kuvvetleri, sanığın yanında cinsel performansı arttırıcı ve uyuşturucu içerikli narkotik ilaçlar, köpeği bağlamak için kullanılan ipler bulundu. Ayşa isimli köpeğin yapılan veteriner muayenesinde tecavüze uğradığı belirlenirken, sanık Şerafettin Şenol'a, hayvana tecavüz suçu TCK kapsamında olmadığından, “kilit altında muhafaza edilen eşyanın çalınması" suçundan dava açılmıştı.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği de davaya müdahillik talebinde bulunarak duruşmaya katılmak istedi ise de yasalardaki boşluk nedeni ile mahkeme bu talepleri reddetmişti.
Avukat Yalçın, dava sonucunu değerlendirdi
Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre Avukat Yalçın, “Hakim gerçekten hukuku uyguladı, kanuna bağlı kalmadı. O yüzden çok adil bir karar çıktı. Diğer hakimlere de örnek olmalı” dedi.
Sokak köpeği Ayşa’yı Temmuz 2011’de zorla arabaya bindirerek kaçıran ve tecavüz eden Şerafettin Şenol., 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Ceza “hırsızlık” ve “sahipli mala zarar verme” suçlarından verilirken, mahkeme hapis cezasının para cezasına çevrilmeyeceğini ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmayacağını belirtti.
bianet’e konuşan avukat Hülya Yalçın, yargılama “mala zarar ve hırsızlıktan” yapılsa da, dava süreci boyunca tecavüzün gündeme getirilmesinin verilen cezada etkili olduğunu ifade etti.
Mahkemenin kanaat kullanarak, sadece yasalara bağlı kalmadan hukuku adil bir şekilde uyguladığını belirten Yalçın şöyle konuştu:
“Yargılama, sahipli mala zarar vermek ve hırsızlık suçundan yapıldı. Ama bu süreç boyunca sürekli tecavüz konusu gündeme getirildi ve bu durum hakimin kanaatini etkiledi. Bu nedenle cezanın daha net verildiğini düşünüyorum.
“Hukuku, toplumda oluşan kanı şekillendirir. Biz artık bunun üzerinde duruyoruz. Tecavüz olayı olmasaydı belki hakim basit bir hırsızlık suçu olarak görecekti hatta belki de bu davayı açamayacaktık.
“Bu hakimi tebrik etmeye gideceğiz, diğer hakimlere örnek olmalı. Hakimlerin hukuku uygularken, inisiyatif ve kanaat kullanma alanları var. Bu hakim gerçekten hukuku uyguladı, kanuna bağlı kalmadı. O yüzden çok adil bir karar çıktı.
“Umarım böyle vakalar yaşamayız ama bir daha olursa doğrudan tecavüz suçundan hapis cezası olmasını umuyoruz.”
* Bu haber, demokrathaber.com ve bianet'ten derlenerek hazırlanmıştır.
** Dava öncesinde yaptığımız basın açıklamasına ve ilgili habere ulaşmak için tıklayın.