30 Nisan 2013 Salı

3. Havalimanı İhalesine Dava

Çevre Mühendisler Odası, 3 Mayıs'ta yapılması planlanan 3. Havalimanı projesi ihalesine karşı ÇED Yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.



Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), 3 Mayıs'ta yapılması planlanan 3. Havalimanı Projesi ihalesine karşı ÇED Yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.

3. Havalimanı Projesi'nin 09 Nisan'da Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) İnceleme-Değerlendirme Komisyonu Toplantısı yapıldı; proje 22 Nisan'da yönetmelik gereğince halkın görüş ve önerilerini almak amacıyla askıya çıktı. Askı süresi 10 iş günü.

Ve yine yönetmeliğe göre, "'ÇED olumlu' kararı veya 'ÇED Gerekli Değildir' kararı alınmadıkça bu projelere hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez" hükmü bulunuyor.

ÇMO, 10 iş gününün 5 Mayıs'ta dolduğunu, askı süresi ve sonrasında gelen görüşlerin ÇED Raporuna yansıtılması aşamaları tamamlanmadan “ÇED Olumlu” kararı verilmesi hukuken mümkün  olmadığını belirterek Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nin yapacağı ihalenin durdurulmasını ve iptalini talep ediyor.

"Hukuk hiçe sayılıyor, halk katılımı yok"

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, bu kadar açık olan mevzuata rağmen bu ihalenin yapılacağının açıklanması, hukukun hiçe sayıldığının ve halkın katılımının önemsenmediğinin açık göstergesi olduğunu söyledi.

"İstanbul’un kentsel yapısını, doğal alanlarını olumsuz etkileyecek bu projeye dair tüm uyarılarımıza rağmen halkın katılımının göz ardı ediliyor. Nihai ÇED’e dair halkın görüşleri alınmadan ihale yapılmaya çalışılıyor. Bu durum ülkemizin tamamını etkileyecek bu projedeki demokrasi ve katılımcılık anlayışını ortaya koyuyor.

"Kanun ve mevzuatın Bakanlık tarafından yok sayılması bilim dışı olan 3. Havalimanı Projesi’ne dair endişelerimizi perçinliyor. İş yapış biçimindeki umursamazlığı ortaya koyuyor. Halk sağlığının ve çevre sorunlarının bu algı ve tarz ile yönetilemeyeceği açık."

ÇED bile "canlı yaşamı yok olacak" diyor

Bozoğlu, ÇED'in iptali için de iptal davası açmayı düşündüklerini ekledi.

Projeyle ilgili, ÇED raporunda dahi, havalimanının yapılması halinde kirliliğin artacağı, canlı yaşamının yok olacağı, 657 bin ağacın zaruri olarak kesileceği beliriliyor. Proje alanının yüzde 80’inin orman alanı olduğuna dikkat çekilen raporda, bölgedeki heyelan riskine ve derelerin tahrip olma tehlikesine de vurgu yapıldı.

Kaynak: Bianet