18 Haziran 2010 Cuma

İstanbul Belediyesi '3. Köprü'ye Yeşil Işık Yaktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde, 3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının 1/25.000 ölçekli alt plana işlenmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye önünde, 3. Boğaz Köprüsü yapımına karşı çıkan ve protesto gösterisinde bulunan grup, içeriye girmek isteyince polis müdahale etti.

İstanbul Meclis toplantısında söz alan AK Parti Grup Başkanı Ergün Turan, 1/25.000 ölçekli planın belediye meclisinde tartışılmasının tarihi bir dönem olduğunu söyledi. 3. köprü konusunda iki temel eleştiri olduğunu ifade eden Turan, "Birincisi, köprünün bu bölgedeki ormanlar ve su havzaları nedeniyle kentin kuzeyini baskı altına alacağı, ikincisi ise köprünün İstanbul ulaşımına bir katkısı olmayacağı. Bu iki eleştiriye de AK Parti olarak katılıyoruz. Herhangi bir planla orman ve havzaların imarlaşmasına karşıyız ancak İstanbul'da 3. yol bir ihtiyaç olarak ortadadır" diye konuştu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de 3. köprü konusunu akademisyenlerin tartışması ve siyasetin dışına çıkarılması gerektiğini belirtti. İstanbul gibi bir metropolde insan taşımak üzerine bir politika yapılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Genç, "Bunu bilimsel verilere dayandıracak olanlar da akademisyenlerdir, uzmanlardır. Denizin üstü yerine, kendisini kullanarak projeler yapalım" dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

CHP Grup Sözcüsü Gökhan Zeybek de İstanbul halkının yüzde 82'sinin toplu taşıma araçlarını kullandığını, binek otomobil sahiplerine yönelik politikalarla İstanbul'un ulaşım sorununun çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çevre yolunun hayata geçirilmesiyle İstanbul'daki su havzalarının risk altına gireceğini ifade eden Zeybek, yanlış bir proje üzerinde konuşulduğunu ve bunun büyük bir suç olduğunu öne sürdü. Daha sonra yapılan oylamada, 3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının 1/25.000 ölçekli alt plana işlenmesi, CHP ve MHP'li üyelerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

CHP İstanbul İl Başkanlığı görevini bu sabah devralan Berhan Şimşek, daha sonra da 3. köprü projesinin görüşüleceği Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Şimşek, belediye binası önünde köprü protestosu için bekleyen grupların alkışları arasında binaya girdi. Burada CHP grubuyla biraraya gelen Şimşek, belediye meclis üyesi olmadığı için 3. köprünün de tartışılacağı meclis toplantısına giremedi.

"CHP OLARAK MAHKEMEYE GÖTÜRECEĞİZ "

Şimşek, köprü kararının İBB Meclisi'nden geçmesinin ardından konuyu mahkemeye götürüp götürmeyeceği soruları üzerine, "Biz hukukun üstünlüğüne inanan bir anlayışız. Tabii ki siyaseten parmak hesabıyla bu olursa, Mimarlar Odası ve diğer meslek odalarıyla birlikte CHP olarak konuyu mahkemeye götüreceğiz" dedi. Şimşek, Meclis'e girmek isteyenlerin içeri alınmamasıyla ilgili olarak ise "İçeri almaktan çekiniyorlar. Sizi oraya getiren ve sizi seçen halk değil mi? Neden kendi sorunlarını devleti aliyenin meclisinde dinlemesinler. Niçin sansürlüyorsunuz? Hani yasakları kaldıracaktınız?" diye sordu.

KALKANLARLA MÜDAHALE ETTİLER

Şimşek açıklamasının ardından tekrar belediye binasına girdi. Şimşek’in peşinden binaya doğru yönelen Türkiye Orman Mühendisleri Odası ve Köprü Yerine Yaşam Platformu üyesi yaklaşık 30 kişi ise polisin engeli ile karşılaştı. Belediye binası önünde bekleyen grup içeri girmek isteyince Çevik Kuvvet ekipleri ellerindeki kalkanlarla gruba müdahale etti. Bu sırada grup ile Çevik Kuvvet ekipleri arasında arbede yaşandı. Polis uzun uğraşlar sonunda grubu kapı önünden uzaklaştırdı. 3. köprü projesine karşı olan sivil toplum kuruluşları, oylama sonuna kadar belediye binası önünde bekleyişlerini sürdürdü.

Kaynak: Radikal