2 Haziran 2010 Çarşamba

Artık Salı Günleri de Vurulacak

Bıldırcın ve üveyikler için 16 yıldır haftada üç gün olan avlanma süresinin bu yıl sürpriz şekilde dört güne, ördek, kaz ve su kuşları için av kotasının günde dörtten altıya çıkarılmasına tepki büyük: Karar, silah sektörünün baskısıyla alındı.


Asli görevi çevreyi, doğayı, tabiatı, hayvanları, yaban hayatı korumak olan Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu yıl av limitlerini ve avlanma sürelerini artırması, bazı sorular ve iddiaları da beraberinde getirdi: Av hayvanlarının sayısı mı arttı da bu karar alındı? Oldu bittiye getirilen kararın ardında silah sektörünün baskısı var.


Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı, Bakanlık ile avcı kuruluşların temsilcilerinden oluşan Merkez Av Komisyonu’nun (MAK), 26 Mayıs’ta yürürlüğe giren kararıyla, bıldırcın ve üveyikler için 16 yıldır üç gün olan avlanma süresi bu yıl dört güne çıkarıldı. Ördek, kaz ve su kuşları için de av kotası genişletildi. Örneğin bir avcı, bir günde ava açık ördek türlerinden dört tane avlayabilirken, artık altı ördek vurabilecek. Karara tepki yağmuru var...

‘Katliamın önü açıldı’

Eski Milli Parklar Genel Müdürü ve Dğa Koruma Vakfı Başkanı Nevzat Ceylan: “1994’ten önce her gün av yapılırdı. Zamanın bakanıyla da ters düşerek bunu üç güne düşürdük. 16 yıl sonra bunu dört güne çıkardılar. Bunda büyük bir yanlış var. Sadece ‘göçmen kuşlar için’ deniliyor. Ancak bu kademe kademe artış demek. Seneye tüm türler için bunu uygulayabilirler. Çarşamba, cumartesi, pazar av yapılabilirken şimdi salıyı da eklediler. ‘Bagaj limiti’ denilen konu var. (Bir avcının av sonunda arabasının bagajında bulundurabileceği av miktarı) Av kotası ne kadarsa bir gün sonunda o kadar bagajında av bulundurması gerekirken bu iki güne çıkarıldı. Yani avcı iki günlük avını bagajında tutabilir. Bu da suistimallere yol açar. Bir gün önce gidip gitmediğini nereden bileceğiz? ‘Belge verilmesi, internetten bir gün önce ‘iki günlük ava gidiyorum diye bildirmesi gerekir’ gibi kurallar getirmişler. Ancak bir gün önce ava gittiğini nasıl belgeleyecek? İnternetten bildirimlerde suistimal olmayacak mı? Örneğin çarşamba günü ava gitti, salı günü de gittim diyebilir. Bir günde 10 bıldırcın avlaması gerekirken, 20 tane de vurmuş olabilir. Katliamın önü açılıyor. Bu uygulamadan kurallara uyan avcılar zararlı çıkacak. Fişek satan ve eli tüfekli denilen, kurallara uymayan ‘bohçacı’lar karlı çıkacaktır. Bilinçli avcılar bundan sonra avlayacak hayvan bulamayacak. Çok vahim karardır. Ayrıca bu hayvanların sayısı mı arttı da, limitler, av süreleri arttırılıyor? Avlanılan hayvan sayısı bu yıl iki katına çıkacak.”


Eski Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı Metin Sertoğlu: “Yaban varlıkları son 20 yılın en sıkıntı günlerini yaşarken, silahçılar ve av bayileri mutlu edildi. Bu kararlar av silahı satanların baskısıyla oluştu. Hayvan sayıları mı arttıyor, ne oluyor da avlanılacak sayıyı artırıyorlar? Bu işi tezgaha getirdiler. Eski Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç bilimadamıydı. Merkez Av Komisyonu’nun toplanmasına bir hafta kala görevden alındı. Yerine bir ziraat mühendisini getirdiler. Komisyonun kararları, kainatın sessiz kurbanları ‘av kuşlarının’ katliamı anlamına geliyor. MAK kararları tartışmaya açık bir şekilde oldu bittiyle sonuçlandı. Mahkemenin bu kararları iptal edip, öldürülecek milyonlarca kuşu özgürlüğe uçurması gerekir. Her yıl 8 ton çinko sülfat fare için, 350 bin ton ilaç süne için sarf ediliyor. Edirne’den Ardahan’a kadar aralıksız sıralanmış kamyonlar dolusu zehir demektir. Bu zehirden insanlar ve yaban varlıklar etkileniyor. Bıldırcın, keklik gibi av hayvanları çoğaltılırsa bu ilaçlara gerek kalmayacak.”

‘Karar iptal edilmeli’

Doğa Derneği: “Bir bilimsel dayanağı olmadan alınan kararlardan en kritik olanı, ördek türlerinin av kotasının arttırılması oldu. Bugüne kadar ava açık ördek türlerinden dört tane avlanabilirken bu yıl avcılar altı ördek vurabilecekler. Göçmen türler olan ve ülkemizde azalma eğilimi gösteren bıldırcın ve üveyiğin avlanabileceği gün sayısı da arttı. Ava açılan dördüncü gün, avı yasak kuş türlerini de etkileyecek. Bagaj limitinin de bir günden iki güne çıkarılması suistimalleri arttıracak.”

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya ise tepkileri şöyle yanıtladı:

“Avlanma süresi yine üç gün. Salı günleri avlanma sadece göçmen kuşların Türkiye üzerinden geçtiği dönem için geçerli. Bunlar da bıldırcın gibi göçmen kuşlar için geçerli. Tamamı için dört gün avlanma söz konusu değil. Geçen yıla göre fark yok. Bazı yerlerde yasaklar daha da artırıldı. Bagaj limiti uygulamasının iki güne çıkarılmasıyla ilgili de, bir avcının bulunduğu çevre il müdürlüğüne bir önceki gün av yaptığını belgelemesi durumunda bu hakkını kullanabiliyor.”


Kaynak: Radikal