29 Kasım 2013 Cuma

Roboski'nin 100. Haftası

Roboski İçin Adalet Girişimi, ikinci yılına yaklaşan Roboski katliamının 702. gününde Ankara'da anma düzenledi.


Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski katliamının 702. gününde her ayın 28'inde olduğu gibi Ankara'da anma düzenledi.

34 kişinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 100 hafta yani 23 ay geçti.

Basın açıklamasında askeri mahkemede devam eden davada hala sorumluların yargılanmadığı belirtilerek "barışın tek yolunun Roboski’ye adaletten geçtiğini biliyoruz" dendi.

"Roboskî Katliamı 28 Aralık 2011 akşamında yaşandı. Türk Hava Kuvvetlerinin, Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarında Roboski (Ortasu) bölgesinde F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda çoğunluğu çocuk 34 köylü insanımız yaşamını yitirdi.

"2013 newrozuyla Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla çözüm süreci başlatıldı.  Ve o günlerde Meclis Roboski Alt Komisyonu Roboski Katliamı Raporunu açıkladı. Sorumlusu gösterilmeyen ve içinde “hata” ifadesinden başka hiçbir şey olmayan bir rapordu bu.

"Gizlilik kararı olan dava, Meclis Alt Komisyon Raporunun hemen ardından Diyarbakır (Amed) Cumhuriyet Savcısı tarafından görevsizlik kararıyla katliamın zanlısı Genelkurmay’a bağlı Askeri Yargı’ya havale edildi. Demokratikleşmeyi savunan hükümet devletleştiğini ve askeri vesayetin devamına karar kıldığını bu uygulama ile göstermiş oldu.

"Katliamın üzerinden 23 ay geçmesine rağmen, sorumlularla ilgili gerçekçi hiçbir soruşturma ve işlem henüz yapılmış değil."

Kaynak: Bianet