21 Kasım 2013 Perşembe

Ahmetler Köylülerinden HES’e Karşı Kampanya

Köylerinin yakınındaki HES projesine karşı direnen Ahmetler köylüleri, HES’in doğayı ve içme suları dahil su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini hatırlatarak projenin iptali için imza kampanyası başlattı.


Antalya Manavgat ilçesine bağlı Ahmetler köyünün sakinleri bölgede yapılmaya başlanan 9,96 megavatlık HES projesine karşı imza kampanyası başlattı.

HES için halka sorulmadan “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğinin belirtildiği imza kampanyasında bu kararın “yok hükmünde” olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili açılan davanın “geç açıldığı, duyurunun yapıldığı” gerekçesiyle reddedildiği de anlatılıyor.

“Ancak, duyuru köy halkının görmesi mümkün olmayan bir yerde yapılmıştır.

“Konuyla ilgili yeniden dava açılmak üzeredir ve yeniden keşif yapılacaktır.”

Kampanyada bölgenin milli park ve SİT alanı niteliğine haiz olduğu ve saçlı meşe, yaban gülü, çam, karaağaç, inula, defne, tespih ağacı, andız dahil yüzlerce bitki türünü barındırdığı gibi bilgiler verilerek korunma altında olması gerektiği vurgulanıyor.

Ayrıca santralin başlangıç noktası olan bölgenin Uluslararası Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan dağ keçilerinin su içtiği alan olduğu anlatılarak projenin sözleşmelere korunması zorunlu yaban yaşamının tehdit edildiğine de dikkat çekiliyor.

“Ahmetler’de HES için bölgedeki dağa, 3,5 km’lik tünel yapılacaktır. Tünelde ise kilometrede 3 ton, toplamda 9 ton dinamit kullanılacak ve doğa altüst edilecektir.

“Bunun yanında bölgedeki içme sularımız ve su kaynakları atılan dinamitlerden etkilenecek ve yer değiştirebileceklerdir.”

Ahmetler köylülerinin HES’e karşı direnişi sırasında özel güvenlik biriminin silah kullandığı ve bunun yasadışı olduğu bilgisinin de yer aldığı kampanyada, “HES projesiyle huzuru bozulan köylülerin can güvenliğinin de kalmadığı” belirtilerek projenin iptal edilmesi isteniyor.

Ne olmuştu?


Ahmetler’deki projeyi gerçekleştirecek olan Seçenek Enerji adlı şirketin taşeron firması Tatoğulları inşaat alanına özel güvenlikle gelerek çalışmalara başlayınca köylüler toplanarak protesto etmiş, bu sırada özel güvenlik iş makinesini köylülerin üzerine sürerek ve biber gazı kullanarak saldırmıştı. Saldırı sonucu biri kadın üç köylü yaralanmıştı.

Köylüler gelişmeler üzerine bölgede çadır kurarak HES nöbetine başladı.

7 Kasım’da HES’çi şirket bu kez jandarma eşliğinde gelerek çalışmalara başladı. Jandarma köylülere karşı askeri araçlarla yolu kapattı.

Geçtiğimiz günlerde ise özel güvenlik çalışanları protestocu köylülere karşı silah kullandı.

Kaynak: Bianet

İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.