29 Haziran 2013 Cumartesi

Üzerine Ateş Açılan Liceliler “Barış İstiyoruz” Pankartıyla Yürüyordu

Lice’de karakol yapımını protesto edenlerin üzerine ateş açıldı, Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, üçü ağır yedi kişi yaralandı. BDP Eş Genel Başkanı Kışanak: Halk "Savaş değil barış istiyoruz" pankartıyla yürüyordu.


Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Hêzan-Kayacık karakoluna ek binalar yapılmasını protesto edenlerin üzerine Özel Harekatçıların ateş açması sonucu Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, üçü ağır yedi kişi yaralandı.

Yıldırım yarın saat 11:00'de Yeniköy mezarlığından toprağa verilecek.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin açıklamasına göre, üçü ağır beş yaralı Diyarbakır’daki hastanelere kaldırıldı. Diğer yaralılar Lice’de tedavi altında.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Jiyan Bulut isimli kadın göğsünden yaralı, yoğun bakıma alındı. Bulut’un hayati tehlikesi bulunuyor.

Ayağından yaralanan Nihat Kocakaya ve Nebi Aslan’ın tedavileri de aynı hastanede devam ediyor. Kocakaya’nın ayağı alçıya alındı.

Ronida Pervane ve Metin Bulut isimli yaralılar da Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

İHD’nin görüştüğü görgü tanıkları, halkın üzerine uyarı yapılmadan ateş açıldığını anlattı.

“Hedef gözeterek ateş açtılar”


Bölgeye, Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Cengiz Günay ile Diyarbakır Barosu’ndan avukatların oluşturduğu bir heyet gitti.

Kışanak, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, halkın, “Savaş değil barış istiyoruz” pankartıyla yürüdüğünü belirtti:

“Halk protesto eylemini gerçekleştirip geri dönerken üzerlerine bizzat hedef gözetilerek ateş açılıyor. Bir yurttaşımız açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Yaralıların tamamı ateşli silahla yaralanmıştır. Ve protesto eylemini gerçekleştirenlerin tamamı sivil, silahsız köylülerdir.”

“Tek amacı karakol inşaatını protesto etmek olan bir halkın üzerine ateş açılmış olması resmen bir katliam girişimidir. Halkımız sağduyusunu korumalı ve provokasyonlara gelmemelidir.”

“Ancak şu da bilinmelidir ki bu alçakça saldırının hesabı sorulacaktır. Bu kanlı saldırıyı gerçekleştirenler, emri verenler, bu provokasyonu tertipleyenler derhal yargı önüne çıkartılmalıdır. Vali, kaymakam, komutan bu saldırının doğrudan sorumlusudur. Derhal görevlerinden alınmalıdır.”

Lice’de Özel Harekat, Karakola Karşı Çıkan Halka Ateş Açtı



Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Hêzan karakoluna ek bina yapılmasını protesto ederek karakola yürüyen halka özel harekatçılar ateş açtı. BDP'den Tuncel, bir kişinin öldüğünü, biri ağır altı kişinin yaralandığını söyledi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Hêzan Kayacık karakoluna ek binalar yapılmasına karşı karakola yürüyen halka özel harekatçılar ateş açtı.

Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt bianet’e yaptığı açıklamada çevredeki köylülerin karakolların yapılmaması için basın açıklaması yapmaya gittiklerini ancak karakoldan ateş açıldığını öğrendiklerini belirtti. Bir kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Zümrüt, diğer yaralıların Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne götürülmeye çalışıldığını ekledi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de BDP Lice İlçe Başkanı'ndan, bir kişinin hayatını kaybedip bir kadının ise durumunun ağır olduğunu öğrendiğini söyledi. Tuncel, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve belediye başkanları ile parti yöneticilerinin Lice'ye gittiklerini belirtti.

bianet’in konuştuğu Tuncel, Medeni Yıldırım adlı bir kişinin hayatını kaybettiği bilgisinin kendilerine ulaştığını, bir kadının da durumunun ağır olduğunu öğrendiklerini, net bilginin BDP ve DTK yöneticilerinin Lice’ye ulaştıktan sonra elde edileceğini belirtti.

ANF’nin haberine göre, yaralıların ilk tedavileri Lice Devlet Hastanesi'nde yapıldı. Askerlerin ateş açmasına halkın taş atarak karşılık vermesi üzerine İl Jandarma Alay Komutanlığı ile Lice Alay Komutanlığı'ndan bölgeye zırhlı araç ve asker takviyesi yapılırken, bölgeye özel harekat timlerinin de gönderildiği bildirildi.

Kaynak: Bianet