31 Mart 2011 Perşembe

Sivil İtaatsizlik Eylemcileri: "Çözüm Gelene Kadar" Meydanlardayız!

BDP ve DTK'nin "sivil itaatsizlik" kararıyla Diyarbakır'da başlattığı eylemler İstanbul ve İzmir, Bursa, Antalya ve Adana'da da yapıldı; eylemlere siyasiler, aydınlar ve sanatçılar destek veriyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) "sivil itaatsizlik" kararı çerçevesinde ilk olarak Diyarbakır'da başlattığı eylemler, dün Türkiye'nin dört bir yanında devam etti.

Ne istiyorlar?

İstanbul Gezi Parkı'nda dün "sivil itaatsizlik" kararı kapsamında yapılan oturma eyleminde yüzlerce kişi bir yandan türküler eşliğinde halay çekti.Eylemde ağaçlara dört maddelik talep afişleri asılıydı.

"Siyasi tutukluların serbest bırakılmalı, seçim barajının kaldırılmalı, anadilinde eğitimin anayasal güvence altına alınmalı ve askeri-siyasi operasyonlara son verilmeli."

Sakık: Hani Cumhuriyeti birlikte kurmuştuk?

FıratNews'e göre, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kürsüden yaptığı konuşmada, " Hani cumhuriyeti birlikte kurmuştuk" diyerek çözüm gelene kadar meydanlarda olacaklarını söyledi.

"Kürt halkının diline, kültürüne, kimliğine gem vuruluyor. KCK operasyonu adı altında bu ülkeye barışı ve demokrasiyi getirecek kadrolar içeri alınıyor. Çözüm gelene kadar meydanlarda olacağız"

Destekçiler

Eyleme destek verenler arasında, BDP'li milletvekilleri Sırrı Sakık, Ufuk Uras, yazarlar Nuray Mert, Necmiye Alpay, Sırrı Süreyya Önder, öğretim üyeleri Ayşen Candaş, Eren Keskin, Tahsin Yeşildere, Türk Tabipleri Birliği (TTB) önceki Başkanı Gençay Gürsoy vardı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de Lİbya'ya müdaheleyi İstiklal caddesinde protesto ettikten sonra sivil itaatsizlik buluşmasına katıldı. Eylem bugün de devam ediyor.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde kurulan "Demokratik Çözüm Çadırı" polisler tarafından dün gece yapılan baskınla kaldırılırken, 25 kişi gözaltına alındı.

Bursa, Şırnak, Adana, Antalya da çadır kurulan iller arasındaydı. Eylemlerde zaman zaman polis müdahalesi nedeniyle gerginlik yaşandı. İzmir'de dün başlayan "sivil itaatsizlik" eylemi bugün de devam ediyor.(NV/EÖ)

İstanbul'daki "sivil itaatsizlik" eylemin fotoğraf galerisi için tıklayınız.

Kaynak: bianet