25 Eylül 2010 Cumartesi

Paraguay Yerlilerinin Topraklarını Ulusötesi Et Şirketleri Talan Ediyor

Paraguay’da ormanlarda tecrit halinde yaşayan Ayoreo-Totobiegosode yerli kabilesinin şefleri, topraklarından kovulmalarının ardından sığındıkları ormanlık alanların Brezilyalı bir et şirketi tarafından sığır çiftliği yapmak üzere buldozerlerle yok edilmeye başladığını duyurdular.

Paraguay hükümetinden ormanlık alanlarda sığır çiftlikleri kurma izni alan Brezilyalı Yaguarete Pora et şirketi birkaç ay önce ormanlık alanları yok etmeye başlamış ve yerlilerin tepkileriyle karşılaşmıştı. Kabile şefleri Gabide Etacori ve Porai Picanerai, şirketin kendileriyle müzakere etmeyi reddederek yeniden yıkım faaliyetlerine başladığını duyurdular.

Şirketin şimdiden 3.000 hektarlık ormanlık alanı yok ettiğini belirten Etacori ve Picanerai, “oldukça endişeliyiz çünkü Brezilyalı Yaguarete Pora şirketi bizimle müzakereye bile yanaşmıyor. Herkesten acil isteğimiz, bu toprakları korumamıza yardımcı olmaktır, böylece buldozerlerin girişini engellemiş ve ormanlarımızın ve yaşam alanlarımızın imha edilmesinin önüne geçmiş oluruz” sözlerini sarf ettiler.

Ayoreo-Totobiegosode yerlileri 1993 yılından bu yana ata topraklarını geri alabilmek üzere mücadele yürütüyor. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan, yerli kabilelerinin yaşam hakkını savunan Survival dergisi direktörü Stephen Corry ise “Yaguarete Pora şirketi yerlilerin toprak haklarını çiğniyor. Paraguay hükümeti derhal barış içinde yaşamaktan başka meramları olmayan bu en değerli yurttaşlarını koruma görevini yerine getirmelidir. Ayoreo-Totobiegosode yerlileri 17 yıldır ata topraklarına kavuşmayı beklerken artık savunabilecekleri bir santim topraktan bile yoksun hale getirilecekler” dedi.

Kaynak: Latinbilgi