23 Eylül 2010 Perşembe

Allianoi'de Tarih Kuma Gömülürken Kültür Bakanı İzliyor

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Yaraş hükümetin betonla kaplamaya hazırlandığı antik kentte yeniden çadır kuracaklarını söyledi. Gözaltına alınan altı aktivist serbest. Çevre Mühendisleri Odası devreye girmeyen Bakan Günay'a "İstifa edin" dedi.

Allianoi antik kentinin kumla kapatılması kararına karşı eylem yapan, aralarında Doğa Derneği Başkanı Güven Eken'in de bulunduğu altı kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Eylemciler dün sabah (20 Eylül) kendilerini antik kenti kumla doldurmak için çalışan iş makinelerine zincirlemişlerdi.

Jandarma, Eken, Tayfun Mützenmacher, Elif Mützenmacher, Ebru Tamer, Serhat Demirkol ve 2006'da Allianoi'yi desteklemek amacıyla dikilen Su Perisi Nimphe kostümünü giyerek eyleme katılan Seray Yalçın'ı gözaltına almıştı.

Hükümetin projesine göre, en eski antik sağlık merkezlerinden Allianoi, Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak. Aktivistlerin açtığı davalarla bu süreç durdurulmuşken, İzmir'deki Koruma Kurulu raporunda bir söz değişikliği yaparak antik kentin "kumla kaplanması"nın önünü açmıştı.
Aktivistler vazgeçmeyecek

bianet'in görüştüğü Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Allianoi'deki son durumu şöyle anlattı:

" Şu an Allianoi üzerine kamyonlarla kum dökülüyor. Yarın (22 Eylül) duvarların betonla kapatılması işlemi gerçekleştirilecek, daha sonra da su getirilecek. Yani katliam tüm yapılanlara, tepkilere rağmen devam ediyor."

Yetkili makamların olayı sadece oturup izlediklerini, hiçbir eylemde bulunmadıklarını belirten Yaraş, bundan sonra yapılabilecek tek şeyin "katliam tamamlanmadan" önce alanda sürekli gözlem yapmak olacağını söyledi ve ekledi: " En son Doğa Derneği eylemi için alandaydık. Şu an grup olarak Bergama'dayız. Cumadan (24 Eylül) itibaren tekrar, alanda çadır kurarak eylemlerimize devam edeceğiz. İnsanları bilgilendirmeye çalışacağız. Ancak, ne yazık ki, Allianoi toprağa gömülüyor."

Bakan Günay'a bir istifa daveti daha

Çevre Mühendisleri Odası, Allianoi'yle ilgili "çaresizlik" ifade eden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a seslendi; "Sayın Bakan, henüz dava süreci devam ederken, tüm bilim çevreleri ve hatta Allianoi kazısı Bilimsel Heyet Başkanı uygulamanın bilim dışı olduğunu söylerken, bir ilçe belediye başkanına dur diyemediği için basiretsiz ve çaresiz duruma düşmüştür" dedi.

"Daha fazla çaresiz kalmayın, tüm dünyanın kültürel mirasına ve insanlığın geçmişine saygı duymuyorsanız bile kendi geçmişinize saygı duyun. İstifa edin, sizin için tek çare istifa etmektir. Çaresizliğinizi bir tek bu yolla giderebilirsiniz."

Dünkü eylem sırasında da Güven Eken "İşlenen suçu belgelemek için burada eylem yapıyoruz. Bakan Ertuğrul Günay bir telgrafıyla bu katliamı durdurabilir" demişti.

Kaynak: Bianet