Son dönemde tersanelerde ve madenlerde yaygınlaşan iş cinayetlerine karşı geçtiğimiz hafta Pazar günü Taksim’de eylem gerçekleştiren Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) önceki gün ise Kartal Meydanı’ndaydı. Kölece çalışma koşullarına karşı sendikalaştıkları için işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi Çel-Mer ve Samka işçilerinin de pankartlarıyla kitlesel destek verdiği eylem coşkulu bir havada gerçekleşti.Saat 19.00’da Kartal Citi Bank önünde toplanan yaklaşık 150 kişi insanca yaşam ve çalışma koşulları istiyoruz talebi ile Kartal Meydanı’na yürüdü. En önde “İnsanca yaşam ve çalışma koşulları istiyoruz!/ TİB-DER” şiarlı pankart ve “Artık ölmek istemiyoruz”, “İşçiler ölüyor gemi inşa sanayi büyüyor”, “Katil GİSBİR Hesap verecek”, “İşçi katili patronlar yargılansın”, “Sigorta primleri gerçek ücret üzerinden ve ana firma tarafından ödensin”, “Patronlar sarayda işçiler mezarda”, “Direne direne kazanacağız”, “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak” şiarlı dövizlerle TİB-DER üyesi işçiler olmak üzere ardından “Çel-Mer işçileri işini istiyor! / BMİS”, “Direnişçi Samka metal işçileri! / BMİS” pankartları açılarak sloganlarla Kartal Meydanı’na yüründü.
YÜRÜYÜŞE DESTEK
“Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak!”, “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Patronlar sarayda işçiler mezarda!”, “İş cinayetlerine, işten atmalara, ücret gasplarına, taşeronlaştırmaya hayır Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Tersane, Samka, Çel-Mer işçileri köle-yalnız değildir!” sloganları ile meydana yürüyen işçilere çevredeki işçi ve emekçilerden alkışlarla destek geldi. Yürüyüş boyunca Çel-Mer işçileri tarafından direnişlerine destek çağrısında bulunan bildiriler Kartallı emekçilere dağıtıldı.
Meydana varıldığında tersane işçileri adına kitleye seslenen bir konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada son dönemde tersanelerde yaygınlaşan iş cinayetlerine 24 Temmuz günü Zonguldak Ereğli Ustaoğlu Tersanesi’nde iskelenin devrilmesi sonucu 4 tersane işçisinin daha patronların aşırı kar hırsı uğruna kurban gittiklerine vurgu yapıldı. Başta tersane patronları şahsında tüm sermayedarların “İşçiler cahil, eğitimsiz, kabahatin büyük çoğunluğu işçilerde” vb. söylemlere sarılarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayarak sorumluluktan kaçtıkları dile getirildi. Kölece çalışma koşullarına karşı, insanca çalışma koşulları sağlayabilmek için örgütlenme çalışması yürüten işçilere de yoğun saldırıların gerçekleştirildiği hatırlatılarak Çel-Mer ve Samka işçileri şahsında direnen tüm işçilerin mücadelesine vurgu yapıldı. Mücadelenin ortaklaştırlıp yükseltilmesinin gerekliliğine değinildi.
Kaynak: Birgün