28 Temmuz 2010 Çarşamba

İMO: Irkçı kışkırtmalar en az silah kadar tehlikeli

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp, İnegöl ve Hatay’da yaşananların Türk ve Kürt halkları arasındaki kardeşlik bağını yıprattığını ve kontrolden çıkarak kitleselleştiğini belirterek, ırkçı kışkırtmaların en az silahlı saldırılar kadar toplumsal bütünlüğü tehdit ettiğini kaydetti.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp yaptığı açıklamada, Kürt sorunu etrafında yaşanan şiddet ve çatışmaların giderek tırmandığına işaret ederek, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Kürt Sorunu’nun barışçıl ve demokratik yollardan çözülememesinin, içinden çıkılamaz bir şiddet sarmalını ortaya çıkardığını kaydeden Harp, birbiri ardına yaşanan saldırılar ve çatışmaların, ölüm ve gözyaşı getirdiğini dahası Türk ve Kürt halkları arasındaki kardeşlik duygularını da körelttiğini vurguladı.

Son iki gün içerisinde İnegöl ve Hatay’da yaşananları anımsatan Harp, şiddetin giderek kontrolden çıktığını ve kitleselleştiğini kaydetti. Harp, batı bölgelerde Kürtlerin taraf olduğu herhangi bir anlaşmazlığın, kısa bir anda kitlesel bir linç girişimine dönüşmesinin kaygı verici olduğunu ifade etti. Kürt’lerin can ve mal güvenliklerine yönelen saldırıları kınadıklarını belirten Harp, hükümeti ve yerel yöneticileri bu konularda daha duyarlı olmaya davet etti. Harp sözlerine şöyle devam etti:

“Şiddet ve linç kültürünün toplumumuzu teslim almasına, ırkçı ve şoven saldırıların geleceğimizi tayin etmesine izin vermemeliyiz. Bilinmelidir ki, ırkçı kışkırtmalar, en az silahlı saldırılar kadar toplumsal bütünlüğümüzü tehdit etmektedir. Kardeş halklar arasındaki bir arada yaşam iradesinin, kör bir şiddet duygusuyla boğulmasına seyirci kalmayacağız. Türkiye’de yeni 6-7 Eylül olaylarının, yeni Maraş Katliamlarının, yeni toplumsal trajedilerin yaşanmasına izin vermeyeceğiz.”

Kaynak: ANKA